Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић са амбасадорком Давије: Медијска писменост од кључног значаја у контексту актуелне ситуације у Црној Гори

Министар Богдановић са амбасадорком Давије: Медијска писменост од кључног значаја у контексту актуелне ситуације у Црној Гори
Датум објаве: 26.06.2020 16:38 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са амбасадорком Мариз Давије, шефицом мисије ОЕБС-а у Црној Гори.Тема састанка била је медијска ситуација у Црној Гори у контексту актуелне реформе медијских закона, а било је ријечи и о очувању црногорске медијске баштине.

„Министарство културе отворено је за сваки вид сарадње у циљу промоције медијске писменостикако бисмо подигли свијест грађана Црне Горе о важности медијске писмености, нарочито у контексту актуелне ситуације, гдје је правовремено и објективно извјештавање изузетно важно“, казао је министар Богдановић.

Саговорници су оцијенилии да се са проблемомдезинформација не суочава само Црна Гора, али да је ситуација у нашој држави специфична јер већина лажних вијести долази изван Црне Горе. У рјешавању овог проблема, како је истакла амбасадорка Давије, мора се водити рачуна о слободи медија, алије једнако важано поштовати и регулативе. 

На састанку је апостофиран и значај саморегулације у медијима. Министар Богдановић осврнуо се и на актуелну реформу медијских закона која у континуитету прати највише европске стандарде. 

Подсјетио је и на то да је Министарство културе препознато као носилац низа мјера из Плана имплементације препорука из ЈУФРЕX - Анализе медијског сектора у Црној Гори, коју су спровели Савјет Европе и Европска унија. 
Амбасадорка Давије похвалила је напоре које наша држава улаже у унапређење медијске сцене и поручила да у том правцу Црна Гора има свесрдну подршку ОЕБС-а.

Осврћући се на сегмент очувања медијске баштине, саговорници су указали на вишеструк културолошки и историјски значај дигитализације архивске грађе црногорских медија. 
Министарство културе