Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Потписан Уговор о суфинансирању пројекта дигитализације биоскопа у Котору: У модернизацију кина „Бока“ биће уложено скоро 200.000 еура

Потписан Уговор о суфинансирању пројекта дигитализације биоскопа у Котору:  У модернизацију кина „Бока“ биће уложено скоро 200.000 еура
Датум објаве: 03.07.2020 16:38 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Уговор о суфинансирању пројекта дигитализације биоскопа у Котору потписали су данас министар културе Александар Богдановић, предсједник Општине Котор Жељко Апрцовић и директор Филмског центра Сехад Чекић. У реконструкцију и модернизацију кина „Бока“ биће уложено готово 200.000 еура, а пројекат ће бити реализован у складу са развојним приоритетима утврђеним Националним програмом развоја кинематографије 2018-2023. и Програмом развоја културе 2016-2020.

„На овај начин не само да ћемо ревитализовати приказивачку дјелатност, већ ћемо и културну понуду Котора обогатити новим филмским репертоаром и обезбиједити услове за приказивање квалитетних остварења домаће и иностране продукције“, казао је министар Богдановић.

МКУУговором је, између осталог, предвиђено да половина филмског репертоара буде посвећена независном европском и националном филму док ће, у циљу ширења филмске писмености, у модернизованој биоскопској сали бити организоване едукативне радионице за ученике основних и средњих школа, студенте, као и за стручну и најширу јавност.

„Знамо да је кинематографија комплексна област културе, која поред креативних и умјетничких капацитета, има и велике економске потенцијале. Управо та специфичност указује да је за спровођењу политике развоја ове области неопходан промишљен, систематичан и динамичан приступ, а то је оно чиме се Влада Црне Горе и Министарство културе руководе у континуитету“, напоменуо је министар Богдановић.
Подсјетио је да је Националним програмом развоја кинематографије предвиђена управо техничко-технолошка модернизација, односно дигитализација биоскопа.
„Министарство културе већ је започело тај процес. Добили смо први 3Д биоскоп у Мојковцу, обезбијеђена су средства за набавку нове опреме за биоскоп у Бијелом Пољу, а пројекат дигитализације данас настављамо у Котору. Наш план је да с овим активностима наставимо и у наредном периоду, тако да ће по истом принципу сарадње бити обухваћени и биоскопи у Улцињу, Бару и на Цетињу“, поручио је министар Богдановић.

Предсједник Општине Котор Жељко Арпцовић изразио је задовољство данашњим чином потписивања Уговора и захвалио Министарству културе и Филмском центру што су препознали значај улагања у модернизацију биоскопа у Котору и у овај сегмент културе.
„Котор, као један од центара културе наше земље, овим Уговором добија изузетно вриједну донацију која ће омогућити набавку нове опреме како бисмо нашим суграђанима омогућили најбоље услове за гледање филмске умјетности у нашем кину „Бока“, казао је Апрцовић.

Директор Филмског центра Сехад Чекић истакао је да је ово још један лијеп дан за црногорску кинематографију и указао да ће реализација овог Уговора допринијети уздизању филмске културе на много виши ниво. У том контексту, изразио је захвалност Министарству културе и Општини Котор на континуираној подршци.

„Према плану који имамо, постављањем технике која може дигитално да пројектује звук и слику, моћи ћемо да организујемо не само квалитетно приказивање филмова, већ ћемо пажњу моћи да усмјеримо како на едукацију тако и на оно најбоље што долази од свјетске филмске продукције“, казао је Чекић.Министарство културе