Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović za Pobjedu: Nećemo dozvoliti da se na temeljima naše istorije kroji nakaradna politika koja ima za cilj da prisvoji sve što je crnogorsko

Ministar Bogdanović za Pobjedu: Nećemo dozvoliti da se na temeljima naše  istorije kroji nakaradna politika koja ima za cilj da prisvoji sve što je crnogorsko
Datum objave: 12.07.2020 10:01 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


„Iživljavanje nad spomenicima naše slavne prošlosti ima očigledan motiv - urušavanje istinskih vrijednosti Crne Gore i njenog istorijskog nasljeđa, u pokušaju da je skrenu sa evropskog puta i stave pod skute tuđih država“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u intervjuu za Pobjedu.

Komentarišući sve učestalije skrnavljenje spomenika herojima NOB-a, naglasio je da prava meta onima koji bi da nam prekrajaju prošlost nije ni spomenik na Ravnom Lazu, ni u Zeti, niti Duklja, već ustavno-pravni poredak građanske, demokratske, sekularne, multikonfesionalne Crne Gore.

MKU„Vrlo dobro znamo kome i zašto smeta takva Crna Gora - antifašistička i po ubjeđenju i po uređenju. Devastacija naših istorijskih znamenja, skrnavljenje kulturnih dobara, opšta medijska hajka na Crnu Goru sa adresa iz susjedstva, a sve uz blagoslov i logistiku dijela domaćih političkih i srodnih struktura, zapravo je povampirena politička patologija iz devedestih. Ali, u zabludi su svi koji misle da se mogu igrati sa slobodarskim plamenom Crne Gore. Nećemo dozvoliti nikom, ni po koju cijenu, da na temeljima naše bogate istorije kroji nakaradnu politiku koja ima za cilj da prisvoji ili izbriše sve što je crnogorsko. Na to nas obavezuje i uzvišena simbolika svijetlog datuma crnogorske istorije - 13. jula, ali i svi nosioci antifašističkog plamena koji su hrabro pali pružajući otpor zlu nacizma i fašizama“, poručio je ministar Bogdanović.

Ocijenio je i da uništavanje državnih simbola nije ništa drugo nego očigledna manifestacija fašizma.

„Huliganima koji su kadri da tako nasrću na Crnu Goru, njene vrijednosti i evropsku viziju, nažalost, svetinja je zastava druge zemlje. Takvi još nijesu shvatili, ili ne žele da prihvate, da je 21. maja 2006. godine Crna Gora vratila nezavisnost i jednom za svagda trasirala svoj proevropski put. Napomenuću da je, kroz bremenitu istoriju, Crna Gora u više navrata uspješno odolijevala necivilizacijskim djelima, pa ni sada neće zatvarati oči pred fašističkim pokušajima urušavanja države. Pokazali smo da znamo i umijemo da stanemo u odbranu nasljeđa antifašizma i savremenih tekovina naše zemlje. Ovoga puta, još energičnije“, kazao je ministar Bogdanović.

Naglasio je da jezik mržnje koji je sve zastupljeniji u vokabularu političke opozicije, ali i kod onih koji bi trebalo da pronose riječ Božiju, uz glorifikovanje četničkog pokreta, predstavlja šamar tradiciji antifašizma na koju je, kako ocjenjuje, ipak ponosna većina u Crnoj Gori.

„Naše društvo duboko je ukorijenjeno u temeljima antifašizma, zato sijanje mržnje i podjela koje vode sukobima neće proći ni ovog puta. To nije, niti će biti, budućnost kojoj stremimo. Crna Gora uvijek je umijela da se odupre fašizaciji društvenog prostora, doprinosila je i doprinosi regionalnoj stabilnosti, a više od svega prepoznata je kao promoter dijaloga i građanskih vrijednosti na svom putu ka Evropskoj uniji. Taj put naš je jedini izbor, bez obzira na to koliko glasni bili oni koji bi više voljeli da Crnu Goru vide kao dio velike Srbije“, poručio je ministar Bogdanović.

Ministarstvo kulture