Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Završena restauracija Spomen-kompleksa na Barutani: Zasijao memorijal palim borcima Lješanske nahije

Završena restauracija Spomen-kompleksa na Barutani:  Zasijao memorijal palim borcima Lješanske nahije
Datum objave: 12.07.2020 14:03 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


U susret 13. julu – Danu državnosti Crne Gore, završena je restauracija monumentalnog Spomen-kompleksa na Barutani, čija je autorka priznata crnogorska arhitektica Svetlana Kana Radević. U obnovu Spomenika palim borcima Lješanske nahije uloženo je gotovo 100.000 eura, a projekat je realizovan kroz saradnju Ministarstva kulture i Centralne banke Crne Gore, uz doprinos službi Glavnog grada Podgorica.

Spomenički kompleks bio je u lošem stanju, prvenstveno zbog izloženosti atmosferskim uticajima i promjenama, i to u svim segmentima, pa je vraćanje u prvobitno stanje, kroz primjenu svih konzervatorskih mjera i tretmana, bio vrlo kompleksan poduhvat koji je uspješno realizovao Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.
MKU
„Vlada Crne Gore ostaje posvećena projektima očuvanja i obnove spomeničkog nasljeđa naše zemlje, kao nezaobilaznim svjedočanstvima istrajne borbe crnogorskog naroda za slobodu. Memorijal palim borcima na Barutani mjesto je na kojem će i buduće generacije učiti o identitetskom kodu svoje zemlje i uzvišenim idejama antifašizma“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Spomenik na Barutani izuzetno je umjetničko i arhitektonsko djelo, koje je podignuto kao izraz kolektivne memorije na pale borce za slobodu. Savršeno je uklopljen u prirodno okruženje i pokazuje izvanredno umijeće autorke da komunicira sa ambijentom stvarajući atrijum na otvorenom. Memorijal u obliku pet organizacionih cijelina, zauzima površinu od oko 1.410 metara kvadratnih i obuhvata prilazni plato sa stepenicama, sa kojih vodi staza do tri spomeničke cjeline koje su posvećene stradalnicima iz tri velika rata. Prva cjelina posvećena je poginulima u Balkanskim ratovima, druga rodoljubima stradalim u Prvom svjetskom ratu i treća žrtvama Drugog svjetskog rata.

Centralni spomenik visok je 12 metara i u obliku je šest istih i u vertikali stilizovanih elemenata koji formiraju jedinstveni oblik baklje, ispred koje se nalazi amfiteatar sa betonskim kružnim sjedištima. Na samom ulasku u kompleks nalaze se dvije kapije, a u sastavu spomen-kompleksa i nekoliko spomen-ploča sa tekstovima i uklesanim imenima poginulih Lješnjana u Balkanskom ratu (115 imena), Prvom svjetskom ratu (114 imena) i Drugom svjetskom ratu, gdje se iščitavaju imena narodnih heroja Jelene B. Ćetković i Milovana S. Čelebića, zajedno sa još 230 imena palih boraca.

Spomenik na Barutani upisan je u Registar spomen obilježja Glavnog grada Podgorice. Izgrađen je 1980. godine, a radovi na njemu trajali su pet godina.
Projektom restauracije ovog spomeničkog kompleksa, uz njegovo redovno dalje održavanje, kao krajnji rezultat biće unaprijeđena prezentacija značenja ovog spomen-obilježja kao izraza očuvanja memorije na borce pale za slobodu Crne Gore.

Pokrenite
fotogalerija
Ministarstvo kulture