Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Завршена рестаурација Спомен-комплекса на Барутани: Засијао меморијал палим борцима Љешанске нахије

Завршена рестаурација Спомен-комплекса на Барутани:  Засијао меморијал палим борцима Љешанске нахије
Датум објаве: 12.07.2020 14:03 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


У сусрет 13. јулу – Дану државности Црне Горе, завршена је рестаурација монументалног Спомен-комплекса на Барутани, чија је ауторка призната црногорска архитектица Светлана Кана Радевић. У обнову Споменика палим борцима Љешанске нахије уложено је готово 100.000 еура, а пројекат је реализован кроз сарадњу Министарства културе и Централне банке Црне Горе, уз допринос служби Главног града Подгорица.

Споменички комплекс био је у лошем стању, првенствено због изложености атмосферским утицајима и промјенама, и то у свим сегментима, па је враћање у првобитно стање, кроз примјену свих конзерваторских мјера и третмана, био врло комплексан подухват који је успјешно реализовао Центар за конзервацију и археологију Црне Горе.
МКУ
„Влада Црне Горе остаје посвећена пројектима очувања и обнове споменичког насљеђа наше земље, као незаобилазним свједочанствима истрајне борбе црногорског народа за слободу. Меморијал палим борцима на Барутани мјесто је на којем ће и будуће генерације учити о идентитетском коду своје земље и узвишеним идејама антифашизма“, казао је министар културе Александар Богдановић.

Споменик на Барутани изузетно је умјетничко и архитектонско дјело, које је подигнуто као израз колективне меморије на пале борце за слободу. Савршено је уклопљен у природно окружење и показује изванредно умијеће ауторке да комуницира са амбијентом стварајући атријум на отвореном. Меморијал у облику пет организационих цијелина, заузима површину од око 1.410 метара квадратних и обухвата прилазни плато са степеницама, са којих води стаза до три споменичке цјелине које су посвећене страдалницима из три велика рата. Прва цјелина посвећена је погинулима у Балканским ратовима, друга родољубима страдалим у Првом свјетском рату и трећа жртвама Другог свјетског рата.

Централни споменик висок је 12 метара и у облику је шест истих и у вертикали стилизованих елемената који формирају јединствени облик бакље, испред које се налази амфитеатар са бетонским кружним сједиштима. На самом уласку у комплекс налазе се двије капије, а у саставу спомен-комплекса и неколико спомен-плоча са текстовима и уклесаним именима погинулих Љешњана у Балканском рату (115 имена), Првом свјетском рату (114 имена) и Другом свјетском рату, гдје се ишчитавају имена народних хероја Јелене Б. Ћетковић и Милована С. Челебића, заједно са још 230 имена палих бораца.

Споменик на Барутани уписан је у Регистар спомен обиљежја Главног града Подгорице. Изграђен је 1980. године, а радови на њему трајали су пет година.
Пројектом рестаурације овог споменичког комплекса, уз његово редовно даље одржавање, као крајњи резултат биће унапријеђена презентација значења овог спомен-обиљежја као израза очувања меморије на борце пале за слободу Црне Горе.

Покрените
фотогалерија
Министарство културе