Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Обновљен Спомен-комплекс на Грахову: Чувајући споменике херојске прошлости чувамо и непролазне вриједности нашег културног идентитета

Обновљен Спомен-комплекс на Грахову: Чувајући споменике херојске  прошлости чувамо и непролазне вриједности нашег културног идентитета
Датум објаве: 14.07.2020 11:42 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Имајући у виду да се спомен-обиљежјима на посебан начин изражава однос друштва према прошлости и темељним вриједностима на којима је саздан наш културни идентитет, у сусрет 13. јулу - Дану државности Црне Горе, завршена је обнова и Спомен-комплекса на Грахову.

За реализацију свих потребних конзерваторских третмана и мјера на Спомен-парку устанка и револуције на узвишењу Умац издвојено је више од 100.000 еура, а пројекат је реализован у сарадњи Министарства културе и Централне банке Црне Горе.

Спомен-парк на Грахову био је у запуштеном стању, због изложености атмосферским утицајима и климатским промјенама поднебља у којем се налази, а евидентирано је и оштећење мермерних плоча, па је било неопходно урадити санацију комплетног споменичког комплекса коју су успјешно спровеле екипе Центра за конзервацију и археологију Црне Горе.
МКУ
„Бринући о споменичком насљеђу херојске прошлости Црне Горе, уједно чувамо и непролазне вриједности нашег културног идентитета. Без обзира на то да ли су спомен-обиљежја настала као израз памћења одређеног историјског тренутка, дјеловања истакнуте личности или великих страдања народа, чињеница је да представљају израз потребе заједнице и појединаца да памте и чувају наслијеђене вриједности као дио сопственог идентитета. Наша је дужност да бринемо о симболима славне прошлости Црне Горе утемељеним у слободарској мисли и Влада Црне Горе остаће истрајна у том циљу“, казао је министар културе Александар Богдановић.

Спомен - комплекс на Грахову представља јединствен архитектонски и амбијентални израз очувања сјећања на погинуле борце за слободу из Другог свјетског рата. Пројектован је и грађен у периоду од 1977. до 1978. године. Састоји се од три пространа платоа, од којих се на првом налазе четири спомен бисте, као и прилазне стазе које степеницама воде до другог платоа. Овај плато представља шири просторни концепт и чине га 272 кубуса на којима су уклесана имена палих бораца у Народно-ослободилачкој борби из тога краја. Централни објекат унутар спомен – парка је скулпторска композиција која представља колону у покрету, а чији је аутор вајар Миодраг Живковић. На челу колоне је и фигура народног хероја Саве Ковачевића, која доминира у простору и у умјетничком изразу појачава значај и симболику страдања партизана у НОБ-у.

Санацију приступног пута Спомен-комплексу реализовала је компанија Бемаx у сарадњи са Министарством одбране. Меморијални парк на Грахову уписан је као спомен-обиљежје у Регистар Општине Никшић.Министарство културе