Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Telegram saučešća ministra Bogdanovića povodom smrti Darinke Matić-Marović

Datum objave: 16.07.2020 10:37 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas telegram saučešća povodom smrti uvažene dirigentkinje Darinke Matić-Marović.

„Darinka Matić-Marović pripadala je najužoj jugoslovenskoj umjetničkoj eliti, bila je persona koja je muzičku umjetnost izdigla iznad ustaljenih standarda, stvarajući osobeni stil dirigovanja kojim je suvereno vladala na domaćoj i međunarodnoj sceni. U razvojnom putu crnogorske umjetničke muzike ostaće upamćeni njeni brojni koncerti visokih umjetničkih dometa, vokalna i vokalno-instrumentalna djela izvođena sa istom posvešćenošću jednako na domaćim festivalima i pozornicama, kao i na prestižnim međunarodnim scenama. 

Pamtićemo njenu duboku odanostzavičaju - Crnoj Gori i pedagošku misiju iskazanu kroz uspostavljanje odsijeka za horsko dirigovanje u našoj zemlji. Brojne nagrade i najveća priznanja svjedoče o tragu velike umjetnice, ali iznad svega o tragu mudrog učitelja iskonske pozitivne energije.Njen bokeljski duh, energijai strast za umjetnošću kojom se bavila ostaju u svima koji su slijedili njen put umjetnosti. Uz neizmjernu zahvalnost velikoj umjetnici na izuzetnim dostignućima, njenoj porodici, prijateljima i umjetničkoj zajednici upućujem izraze iskrenog saučešća“, navedeno je u telegramu ministra Bogdanovića. 

Ministarstvo kulture