Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Скупштински Одбор подржао сет медијских закона: Искорак у области медијских слобода усклађен са највишим стандардима демократског друштва

Скупштински Одбор подржао сет медијских закона: Искорак у области  медијских слобода усклађен са највишим стандардима демократског друштва
Датум објаве: 21.07.2020 15:05 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мку

Скупштински Одбор за политички систем, правосуђе и управу данас је подржао Предлог закона о медијима и Предлог закона о националном јавном емитеру –РТЦГ, које поднијела Влада Црне Горе.

„Закон о медијима који је пред вама чини искорак у области медијских слобода у демократском друштву, и као такав садржи капиталне институте који се по први пут законски предвиђају“, казао је на сједници Одбора министар културе Александар Богдановић. 

Напоменуо је да је израда Закона о медијима базирана на опредјељењу Владе Црне Горе за усклађивањем медијског законодавства са највишим стандардима демократског друштва, утемељених у принципима транспарентности и инклузивности процеса израде.

Министар Богдановић подсјетио је да је овај Предлог закона производ рада широке мултиресорске радне групе, сарадње са квалификованим међународним експертима Савјета Европе, Европске комисије и ОЕБС-а, као и широке јавне расправе.Додао је да је, у циљу потпуне хармонизације са стандардима и најбољим компаративним праксама по први пут, на захтјев Црне Горе, Предлог закона о медијима био предмет шест мониторинг експертиза Савјета Европе и Европске комисије у свим фазама израде текста, те да јеусклађен са свим препорукама и сугестијама експерата. 

„Законом се уређују основни принципи слободе медија, слободе изражавања, слободног оснивања медија, јавности медијског власништва и транспарентности оглашавања у медијима, заштите медијског плурализма, права, обавезе и одговорности у информисању, заштита посебних права, заштита извора информација, право на одговор и исправку, чување и право увида у медијски запис и друга питања од значаја за рад медија“, нагласио је министар Богдановић.

Током изузетно конструктивне расправе данас је исказана спремност да се изађе у сусрет сугестијама и предлозима цивилног сектора, а све у циљу додатног унапређења медијске сцене у Црној Гори, кроз снажење механизама институционалног унапређења и одрживости медијског амбијента на принципима слободе изражавања и концепта институционалне независности регулације и саморегулације медијске индустрије.

Када је ријеч о Предлогу закона о РТЦГ, министар Богдановићданас је на сједници Одбора оцијенио да сеовим актом додатно снаже механизми политичке и институционалне независности јавне радиодифузије.

мку„Предлогом закона о РТЦГ додатно се прецизирају, односно снаже питања конфликта интереса чланова Савјета РТЦГ, критерија за члана Савјета РТЦГ, по којем број номинација неће бити одлучујући за чланство у Савјету РТЦГ, као и норме које се тичу периода у којем политички функционери, посланици и одборници не могу бити бирани за чланове Савјета РТЦГ, те немогућност колективног разрјешења Савјета“, саопштио је министар Богдановић.

Напоменуо је да је базичну основу у изради Предлога закона представљала ЈУФРЕX Анализа медијског сектора Црне Горе коју јеспровео Савјет Европе. Све њихове препоруке, како је нагласио, инволвиране су у текст Предлога закона, који је производ рада мултиресорске радне групе представника Владе, представника РТЦГ, невладиног сектора, универзитета, регулатора за област електронских медија, као и интерног међународног експерта, те широке јавне расправе.

„Такође, Предлог закона, који је на захтјев Министарства културе, односно Владе Црне Горе, по први пут у својој нормативној еволуцији био предмет три мониторинг експертизе Савјета Европе и Европске комисије, оцијењен је као ,,у потпуности усаглашен са стандардима Савјета Европе”, односно да ,,не захтијева додатне измјене”, напоменуо је министар Богдановић.

Током данашње сједнице и по питању овог закона размотрени су предлози јавног сектора и исказана спремност на кориговање одређених одредби како би Закон о РТЦГ био регулисан на најбољи могући начин икроз нормативне претпоставке за институционално, политички и финансијски независан јавни сервис утемељен на принципима Савјета Европе.

Министарство културе