Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Резултати Међународног конкурса за адаптацију војног комплекса Церово: Најбоље иновативно рјешење израдио пројектантски тим из Италије, Албаније и Црне Горе

Резултати Међународног конкурса за адаптацију војног комплекса Церово:  Најбоље иновативно рјешење израдио пројектантски тим из Италије, Албаније и Црне Горе
Датум објаве: 22.07.2020 12:36 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуМинистарство културе, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), спровело је Међународни конкурс за иновативна урбанистичко-архитектонска рјешења за пренамјену комплекса Церово у Бијелом Пољу. Циљ адаптације овог бившег војног комплекса је успостављање Регионалног креативног хаба у Бијелом Пољу. На конкурс је стигло 26 радова, у чијој је изради учествовало више од 110 аутора из 18 земаља: Албаније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Грчке, Италије, Ирана, Канаде, Мађарске, Нигерије, Њемачке, Сједињених Америчких Држава, Сјеверне Македоније, Сингапура, Србије, Шведске и Велике Британије.

Побједничко рјешење, под шифром М02062017, израдио је пројектантски тим из Италије, Албаније и Црне Горе, у којем су били: Андреа Мицхелини, Давиде Цаппоцхин, Јацопо Берлендис, Роберто Францхини, Гиацомо Гола, Амарда Велцани, Раде Батиница, Алберто Гаспарини, Мауро Баессато, Алессандро Бонавентура, Милић Чуровић, Жељка Чуровић, Лела Реџепагић и Себастиано Фатутто.

Како је образложио жири, побједнички рад инспирисан је традиционалним и савременим насљеђем и генерише комплекс Церово у простор мултифункционалне намјене. Такође, ово иновативно рјешење слави умјетност, тежећи да донесе оригинална и изазовна умјетничка дјела пред разноврсну публику, уједно пружајући шансу за развој каријере ствараоцима из цијелог свијета.
Церово комплекс осмишљен је као спој различитих концепата, који само наизглед дјелују контрастно, али се заправо надопуњавању. Те комбинације су: урбано-природно, традиционално-модерно, савремена технологија - еколошка одрживост... Простор ће бити дизајниран попут дрвеног села, а цијело подручје биће представљено као права фабрика креативних активности везаних за различите дисциплине и умјетности. Побједничко рјешење за будући Регионални креативни хаб у Бијелом Пољу замишљено је и да дјелује као покретач за постизање циљева одрживог развоја.
Друга награда додијељена је равноправно за два тима, и то рјешењима под шифром '12 # (ауторски тим: Слободан Петровић, Милица Пурић и Лука Папан) и под шифром 219Д711 (ауторски тим: Ивана Добрковић, Сања Пауновић Жарић, Милан Радуловић; уз подршку Дејана Фолића, Миодрага Говедарице; Милана Радуловића; Милоша Поповића и Стевана Милошевића). Такође, трећу награду дијеле два рјешења, под шифром 1311М1610Т (ауторски тим: Миа-Мартина Хрен и Томислав Коњевод), и рјешење под шифром Б4МС5 + (ауторски тим: Ивана Баришић, Матија Вуковић, Ања Тртић, Филип Крговић, Катарина Булајић и Марија Ћаћић).

мкуПобједничком рјешењу припашће награда у износу од 30.000 америчких долара, за другу награду опредијељен је укупан износ од 12.000 долара, а за трећу 6.000 долара.

Циљ конкурса је био да се подстакну архитекте, архитектонска удружења, истраживачке институције и предузећа која се баве архитектонским и инжењерским дјелатностима да понуде савремена иновативна рјешења за преуређење бившег војног комплекса „Церово“ у Регионални креативни центар. Успостављањем креативног хаба у Бијелом Пољу тежи се стратешком, инфраструктурном, административном и програмском оснаживању, афирмацији и развоју креативних и културних индустрија у сјеверном дијелу наше државе.

Конкурс је спроведен у оквиру програма „Креативна Црна Гора – економска валоризација и креативне индустрије“, који заједнички спроводе Министарство културе и УНДП. Један од основних циљева овог програма је да се успостави мрежа креативних центара у Црној Гори, тј. креативних хабова са резиденцијалним капацитетима. Два таква комплекса налазиће се на сјеверу Црне Горе – уз креативни хаб у Бијелом Пољу, резиденцијални центар биће успостављен у Шавнику. Када је рије�� о остатку државе, један креативни центар налазиће се у Подгорици, а преостала три на приморју (тврђава Шпањола – Херцег Нови, Палата – Стари Бар и Стари затвор – Котор). Сви хабови имаће програмске јединице које ће бити уско профилисане за специфичне дјелатности из области креативних индустрија и стваралаштва.

Министарство културе

мку   мку