Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Vlada usvojila Informaciju o organizovanju studijskog programa konzervacije i restauracije: Djelatnost od značaja za očuvanje identiteta i kulturnog nasljeđa Crne Gore

Datum objave: 24.07.2020 14:45 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sjednici usvojila je Informaciju o potrebi organizovanja studijskog programa konzervacije i restauracije, čiji su predlagači Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvjete.
Organizovanjem studijskog programa konzervacije i restauracije u Crnoj Gori, na inicijativu Ministarstva kulture, biće stvorena odgovarajuća kadrovska struktura koja može odgovoriti kako sa aspekta stručnog i praktičnog nivoa, tako i sa aspekta primjene savremenih standarda, metoda i metodologija.

Sve pomenuto u interesu je zaštite i očuvanja svih elemenata neprocjenjivih vrijednosti kulturnog nasljeđa Crne Gore i daljeg unapređenja konzervatorske djelatnosti u kontekstu održivog korišćenja kulturne baštine, njene ekonomske, turističke i druge valorizacije, poštujući princip očuvanja svih kulturno-istorijskih slojeva koji su obilježje sveukupnog nasljeđa Crne Gore i njenog identiteta, što je i jedan od strateških ciljeva Ministarstva kulture. Ova oblast od neprocjenjivog je značaja za relevantno tumačenje i prezentaciju kulturno-istorijske i društvene prošlosti, stoga je formiranje ovog studijskog programa i pitanje naše odgovornosti za budućnost. I kroz ovu inicijativu, Ministarstvo kulture iskazuje posvećenost daljem razvoju, pored ostalih, i konzervatorske djelatnosti, a sve u interesu očuvanja identiteta i svih naslijeđenih kulturnih vrijednosti u Crnoj Gori.

Napominjemo da je Univerzitet Crne Gore, aktom broj 01-2093 od 7. maja 2020. godine, iskazao podršku u osnivanju ovog studijskog programa, razradio koncept i preduzeo konkretne mjere, pripremio dokumentaciju za akreditaciju i osnivanje Interdisciplinarnog studijskog programa konzervacija i restauracija, osnovnih i master studija, uz napomenu da se u kasnijoj fazi organizuje i doktorski nivo studija. Posebna vrijednost programa biće i u naučnom kapacitetu za istraživanje, umrežavanje sa srodnim međunarodnim programima i privlačenju značajnijih međunarodnih fondova.

Uvažavajući značaj unapređenja kadrovske baze, kao i njihov potencijal u pogledu osnovnog studijskog zvanja, kompetencija i vještina u djelatnostima zaštite i očuvanja kulturne baštine, potrebna sredstva za ovaj studijski program biće obezbijeđena kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koji na prijedlog Ministarstva kulture donosi Vlada Crne Gore, na godišnjem nivou, a u skladu sa članom 128 Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

Ministarstvo kulture