Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Влада усвојила Информацију о организовању студијског програма конзервације и рестаурације: Дјелатност од значаја за очување идентитета и културног насљеђа Црне Горе

Датум објаве: 24.07.2020 14:45 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе на јучерашњој сједници усвојила је Информацију о потреби организовања студијског програма конзервације и рестаурације, чији су предлагачи Министарство културе и Министарство просвјете.
Организовањем студијског програма конзервације и рестаурације у Црној Гори, на иницијативу Министарства културе, биће створена одговарајућа кадровска структура која може одговорити како са аспекта стручног и практичног нивоа, тако и са аспекта примјене савремених стандарда, метода и методологија.

Све поменуто у интересу је заштите и очувања свих елемената непроцјењивих вриједности културног насљеђа Црне Горе и даљег унапређења конзерваторске дјелатности у контексту одрживог коришћења културне баштине, њене економске, туристичке и друге валоризације, поштујући принцип очувања свих културно-историјских слојева који су обиљежје свеукупног насљеђа Црне Горе и њеног идентитета, што је и један од стратешких циљева Министарства културе. Ова област од непроцјењивог је значаја за релевантно тумачење и презентацију културно-историјске и друштвене прошлости, стога је формирање овог студијског програма и питање наше одговорности за будућност. И кроз ову иницијативу, Министарство културе исказује посвећеност даљем развоју, поред осталих, и конзерваторске дјелатности, а све у интересу очувања идентитета и свих наслијеђених културних вриједности у Црној Гори.

Напомињемо да је Универзитет Црне Горе, актом број 01-2093 од 7. маја 2020. године, исказао подршку у оснивању овог студијског програма, разрадио концепт и предузео конкретне мјере, припремио документацију за акредитацију и оснивање Интердисциплинарног студијског програма конзервација и рестаурација, основних и мастер студија, уз напомену да се у каснијој фази организује и докторски ниво студија. Посебна вриједност програма биће и у научном капацитету за истраживање, умрежавање са сродним међународним програмима и привлачењу значајнијих међународних фондова.

Уважавајући значај унапређења кадровске базе, као и њихов потенцијал у погледу основног студијског звања, компетенција и вјештина у дјелатностима заштите и очувања културне баштине, потребна средства за овај студијски програм биће обезбијеђена кроз Програм заштите и очувања културних добара, који на приједлог Министарства културе доноси Влада Црне Горе, на годишњем нивоу, а у складу са чланом 128 Закона о заштити културних добара.

Министарство културе