Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Poziv za obilježavanje Dana evropske baštine 2020

Poziv za obilježavanje Dana evropske baštine 2020
Datum objave: 05.08.2020 12:07 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo kulture poziva zainteresovane aktere iz oblasti kulture i kulturne baštine da se u periodu od 28. septembra do 2. oktobra 2020. godine uključe u obilježavanje međunarodne inicijative Dani evropske baštine, pokrenute kroz saradnju Evropske komisije i Savjeta Evrope, u cilju približavanja kulturne baštine široj javnosti.

Manifestacija koju 50 zemalja potpisinica Evropske konvencije o kulturi tradicionalno obilježava svakog septembra, bazirana je na organizovanju događaja na lokalnom i nacionalnom nivou, a u odnosu na jedinstvenu temu, koja se bira na evropskom nivou.

Tema Dana evropske baštine 2020. godine je „Baština i obrazovanje“, a ideja je da uključeni akteri pronađu vezu sa tradicijom ili vještinama koje su definisale naše okruženje, mjesto, grad i na taj način preispitaju šta bi obrazovanje moglo značiti u 21. vijeku. Od samog početka, obrazovanje predstavlja srž Dana evropske baštine i čini osnovu najvećeg broja događaja koji se svake godine održavaju širom Evrope, bilo da se radi o praktičnim radionicama za manji broj učesnika ili je u pitanju neka velika javna izložba. Cilj je da se ovogodišnjom temom Dana evropske baštine pokaže potencijal kulturne baštine kao oruđa za učenje, ali i kao inspiracije za budućnost.

Prijavljeni projekti treba da:

• budu poučni i zabavni;
• uključuju, po mogućnosti, različite aspekte kulturne baštine: materijalnu, nematerijalnu, digitalnu i prirodnu baštinu;
• podrazumijevaju uključivanje šire publike: djece, mladih, starijih, ranjihovih grupa, lokalaca, turista i inostranih posjetilaca;
• podstaknu radoznalost kod posjetilaca, kroz povezivanje kulturne baštine sa njihovom ličnom istorijom;
• omoguće posjetiocima da se upoznaju sa dijelom baštine koji nijesu poznavali, na mjestu na kojem to nijesu očekivali.

Popunjeni prijavni formular treba dostaviti na mail adresu tijana.vujovic@mku.gov.me, najkasnije do 24. avgusta 2020. godine. 

Brošura Dana evropske baštine, u kojoj je naveden prijedlog 101 ideje za obilježavanje ovogodišnje manifestacije, nalazi se ovdje.

Prijavni formular nalazi se ovdje.