Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Позив за обиљежавање Дана европске баштине 2020

Позив за обиљежавање Дана европске баштине 2020
Датум објаве: 05.08.2020 12:07 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Министарство културе позива заинтересоване актере из области културе и културне баштине да се у периоду од 28. септембра до 2. октобра 2020. године укључе у обиљежавање међународне иницијативе Дани европске баштине, покренуте кроз сарадњу Европске комисије и Савјета Европе, у циљу приближавања културне баштине широј јавности.

Манифестација коју 50 земаља потписиница Европске конвенције о култури традиционално обиљежава сваког септембра, базирана је на организовању догађаја на локалном и националном нивоу, а у односу на јединствену тему, која се бира на европском нивоу.

Тема Дана европске баштине 2020. године је „Баштина и образовање“, а идеја је да укључени актери пронађу везу са традицијом или вјештинама које су дефинисале наше окружење, мјесто, град и на тај начин преиспитају шта би образовање могло значити у 21. вијеку. Од самог почетка, образовање представља срж Дана европске баштине и чини основу највећег броја догађаја који се сваке године одржавају широм Европе, било да се ради о практичним радионицама за мањи број учесника или је у питању нека велика јавна изложба. Циљ је да се овогодишњом темом Дана европске баштине покаже потенцијал културне баштине као оруђа за учење, али и као инспирације за будућност.

Пријављени пројекти треба да:

• буду поучни и забавни;
• укључују, по могућности, различите аспекте културне баштине: материјалну, нематеријалну, дигиталну и природну баштину;
• подразумијевају укључивање шире публике: дјеце, младих, старијих, рањихових група, локалаца, туриста и иностраних посјетилаца;
• подстакну радозналост код посјетилаца, кроз повезивање културне баштине са њиховом личном историјом;
• омогуће посјетиоцима да се упознају са дијелом баштине који нијесу познавали, на мјесту на којем то нијесу очекивали.

Попуњени пријавни формулар треба доставити на маил адресу тијана.вујовиц@мку.гов.ме, најкасније до 24. августа 2020. године. 

Брошура Дана европске баштине, у којој је наведен приједлог 101 идеје за обиљежавање овогодишње манифестације, налази се овдје.

Пријавни формулар налази се овдје.