Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Пет добитника у оквиру камање „Активирај се за културу – црногорска баштина дио европског насљеђа“

Пет добитника у оквиру камање „Активирај се за културу – црногорска баштина дио европског насљеђа“
Датум објаве: 12.08.2020 13:30 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


Пет младих људи из Црне Горе, који су на онлине квизу „Активирај се за културу – црногорска баштина дио европског насљеђа“ показали најбоље познавање црногорске културе, награђено је тродневним боравком у црногорским туристичким центрима.

Побједници онлине квиза су Милена Цвијовић, Ивана Обрадовић, Немања Вујачић, Батрић Перовић и Марко Недовић. Они су награђени тродневним боравком у некој од туристичких дестинација у Црној Гори, уз обилазак неке од црногорских културних знаменитости.

Квиз је организован у оквиру кампање „Активирај се за културу – црногорска баштина дио европског насљеђа“, коју је Генерални секретаријат Владе Црне Горе – Сектор за информисање јавности о Европској унији и процесу приступања ЕУ, у сарадњи са Министарством културе, покренуо поводом Међународног дана младих. Циљ овогодишње кампање, која се реализује у оквиру пројекта МЕ4ЕУ, који финансира ЕУ, је да заинтересује младе људе из Црне Горе за културну баштину и црногорско културно насљеђе, али и да им покаже да је црногорска културна баштина неодвојив дио европске културе.

Министар културе Александар Богдановић честитао је младима њихов празник, поручивши да се Црна Гора поноси непроцјењивим богатством своје културне баштине, али и младима као најдрагоцјенијим ресурсом овог друштва.

„Црна Гора, која је кроз историју била мјесто сусрета различитих култура, може значајно да допринесе културној разноликости ЕУ, а само одговорним односом према насљеђу на прави начин улажемо и у напредак цијелог друштва на путу ка заједници европских народа. Стремећи том циљу, у великој мјери ослањамо се на креативност, енергију и способност младих људи. Они су наш најврједнији капитал – будућност и снага овог друштва“, рекао је он.

Главни преговарач са ЕУ Александар Дрљевић казао је да Црна Гора има богато, јединствено културно историјско насљеђе, које је резултат живота и рада бројних цивилизација које су битисале на овим просторима и остављале оно чиме ми данас располажемо у Црној Гори.

„Пред овом генерацијом је велика одговорност да све оно што смо добили у насљеђе на прави начин заштитимо и валоризујемо. Да би на прави начин валоризовали, морамо прије свега да добро упознамо Црну Гору како би је на бољи начин разумјели и што боље заштитили. Управо због тога је посебна важност и одговорност на младим људима, због којих и радимо све ово у интеграционом процесу, јер ће они бити генерације које ће уживати у благодетима будућег чланства у ЕУ“, казао је он.

Кампању „Активирај се за културу – црногорска баштина дио европског насљеђа“ подржали су и црногорски музичар Никола Радуновић, писац и добитник Европске награде за књижевност 2020, Стефан Бошковић, оперска умјетница Тамара Рађеновић, као и Драгана Трипковић, књижевница и драматуршкиња.

Радуновић је младима поручио да искористе ово вријеме и што боље упознају културну баштину Црне Горе, њене умјетнике, писце, пјеснике, музичаре, архитекте.

„Срећан Дан младих, водите рачуна о култури, а нарочито ви који сте ствараоци, за које сам сигуран да ће се на разним европским дестинацијама о вама и вашем раду говорити у наредним деценијама. Живите културу“, рекао је Радуновић.

Бошковић, је младима у Црној Гори поручио да се баве културом, да брину о култури и размишљају о њој, било да то раде кроз своју професију или путем хобија, индивидуално или кроз колектив. „Културе никад није довољно и значајна је за снагу једне државе, појединца и друштва. Онолико коилко будете штитили културу, толико ће култура штитити вас“, додао је он.

Рађеновић је нагласила да је јако важно да схватимо колико свако од нас може да допринесе култури. „На нама је велики задатак да помогнемо развитку што бољег друштва у циљу љепше будућнсои. Нашу младост треба да искористимо као највећи потенцијал који покреће овај свијет. Умјетност је важна за развој квалитетног, модерног друштва. Сви треба максимално да се активирамо за културу и умјестност како би наша земља наставила да буде дио свјетске културне баштине“, рекла је она.

Према ријечима Трипковић, Црна Гора нема потребу да дописује или домаштава своју историју или кутурно насљеђе, јер је оно веома дубоко утемељено у европском насљедју и историји.

„Важно је имати у виду да смо, као грађани Црне Горе, сви одговорни за валоризовање културног насљеђа како налаже наша традиција, а то је уз поштовање људи свих вјера и нација и поштовање нашег културног насљеђа као таквог, дијела који је важан не само за Црну Гору, већ читаву Европу“, рекла је Трипковић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ