Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović za portal Standard:Naš cilj je da kulturna scena spremno dočeka završetak pandemije

Ministar Bogdanović za portal Standard:Naš cilj je  da kulturna scena spremno dočeka završetak pandemije
Datum objave: 15.08.2020 09:59 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


„Od svega što je urađenou resoru u ovom mandatu izdvojio bih nove oblasti u okviru kulture koje su zaživjele u kratkom periodu. Tu najprije mislim na sferu kreativnih industrija, gdje već imamo tri realizovana konkursa, mnoštvo proizvoda i desetine crnogorskih stvaralaca koji su zahvaljujući programu Kreativna Crna Gora uspjeli da se predstave domaćem i regionalnom tržištu“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanoviću intervjuu za portalStandard.

MKU
Ministar Bogdanović napomenuo je da je tokom protekle dvije godine podrška kreativnim industrijama u Crnoj Gori evoluirala od projekata koji pripadaju konvencionalnom stvaralaštvu, do novih ideja iz oblasti gejminga i ICT-a.
„Još jedno novo polje na kojem smo paralelno radili, bilo je uspostavljanje regionalnih kreativnih centara, odnosno habova, kao multifunkcionalnih lokacija od značaja i za naše stvaraoce i za buduće rezidencijalne programe. U tom kontekstu, pomenuo bih projekte u Kotoru, Baru, Podgorici, Bijelom Polju i Šavniku, gdje već imamo, ili ćemo uskoro imati, centre koji će u bitnoj mjeri doprinijeti boljim uslovima po regionalnu umjetničku scenu u Crnoj Gori“, dodao je ministar Bogdanović.
Naglasio je i da je podrška Vlade Crne Gore stvaraocima izdašnija iz godine u godinu – kako direktna, kroz sve brojnije konkurse i programe, tako i indirektna, kroz sredstva obezbjeđivana institucijama kulture, profesionalnim i amaterskim organizacijama, ansamblima, umjetničkim programima... 

„Već smo implementirali mnoge mjere za inovatore u kulturi ili, da se bolje izrazim, za one koji kreativnošću prave iskorak – ne samo autorski, već i onaj od značaja za cjelokupnu kulturnu scenu. Naravno, naši prioriteti su i da uz još izdašnije programe podržimo inovacije i da tim autorima, prije svega, obezbijedimo optimalan prostor za rad i prezentaciju projekata. Ta dva procesa uveliko su u toku, teku paralelno, a do skoro zapušteni i stari objekti uskoro će biti centri kreativnih i inovativnih procesa od značaja za crnogorsku kulturu. Dosadašnjim radom pokazali smo da posebno držimo do progresivnih ideja i njihovih autora i nema sumnje da će to biti u fokusu i u budućnosti“, kazao je ministar Bogdanović.
Odgovarajući na pitanje koliko je Vlada do sada ulagala u rad stvaralaca iz Ulcinja, te koliko je uloženo u zaštitu i valorizaciju kulturne baštine ove opštine, ministar Bogdanović istakao je da jeUlcinj grad sa izuzetnim potencijalima, kako u pogledu turizma, tako i na planu kulture. 

„Ranije smo počeli istraživanja arheološkog lokaliteta Svač, koji nije samo lokalna, već i dragocjenost od nacionalne važnosti. Znajući vezanost lokalnog stanovništva za taj objekat, počeli smo i projekat rekonstrukcije bivšeg kina, koji će po završetku biti možda i najbolji multimedijalni prostor u gradu. Ipak, najveći potencijal, vidimo u Starom gradu – počev od njegove katkad burne, a svakako zanimljive istorije, sve do valorizacije mikrolokacija u svrhu kulture i stvaralaštva“, naglasio je ministar Bogdanović.

Osvrćući se nasituaciju koju je prouzrokovala pandemija COVID-19, podsjetio je da su od marta do danasstvaraoci u kulturi podržani iznosom od blizu milion eura. 

„Naš ključni cilj je da kulturna scena što spremnije dočeka završetak pandemije, odnosno aktuelnih mjera, jer je auditorijumnakon gotovo polugodišnje pauze željan umjetničkih programa. Iz aktuelne perspektive, djeluje da će upravo povratak kulture, odnosno otvaranje pozorišnih i bioskopskih dvorana, simbolično predstavljati i povratak društva redovnim tokovima, životu kakav je bio prije marta“, kazao je ministar Bogdanović.

Na pitanje da li je novim zakonskim rješenjem dobro uređen sistem funkcionisanja komercijalne medijske zajednice i Javnog servisa u Crnoj Gori, te kako će država riješiti problem brojnih internet stranica, koje se predstavljaju kao mediji, a nijesu registrovani kod Agencije za elektronske medije, ministar Bogdanović kazao je da dva zakona koja su usvojena krajem prošlog mjeseca, bez sumnje, jesu znatno bolja u odnosu na prethodna, možda i najbolja u regiji. 

„To se naročito odnosi na Zakon o medijima, koji donosi brojne inovativne odredbe, ali i prvi put prepoznaje internet portale kao dio medijske scene u Crnoj Gori. Transparentnost vlasništva i objava impressuma biće obaveza svih medija, pa tako i internet portala. Da li je to i konačno rješenje u pogledu portala koji se dominantno bave širenjem dezinformacija – naravno da nije. No, to nije samo naš problem, dijelimo ga sa mnogim državama, pa zajedno radimo i na osmišljavanju solucija koje će voditi ka još vidljivijim rezultatima borbe protiv lažnih vijesti. Riječ je o procesu koji će trajati, a koji će, već je izvjesno, izroditi i nove metode onih koji se bave dezinformisanjem, a na to moramo imati adekvatne odgovore. Upravo taj aspekt mora biti jedan od ključnih kada je riječ o medijima u narednom mandatu Vlade Crne Gore“, kazao je ministar Bogdanović.

Ministarstvo kulture