Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић у Будви: У фокусу сарадње инфраструктурно оснаживање и нови репертоарски концепт Града театра

Министар Богдановић у Будви: У фокусу сарадње  инфраструктурно оснаживање и нови репертоарски концепт Града театра
Датум објаве: 18.08.2020 15:32 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у радној посјети Будви, гдје је са предсједником Општине Николом Дивановићем и његовим сарадницима разговарао о унапређењу културе у овом граду, досадашњим пројектима и будућим облицима сарадње на више нивоа. Једна од кључних тема састанка била је будућност фестивала Град театар, у контексту његовог инфраструктурног снажења, али и нужности усмјеравања репертоарског концепта на домаћу продукцију и шири регионални оквир.
МКУ
„Сагласили смо се да је неопходно да већ сада и са локалног и са националног нивоа почнемо да радимо како би сљедеће фестивалско издање и у програмском и у техничком смислу доживјело искорак у односу на претходне године. Такође, цијеним да је вријеме да озбиљније приступимо иницијативи да Град театар постане манифестација од посебног значаја, што овај фестивал својим реномеом дефинитивно заслужује“, казао је министар Богдановић.
Имајући у виду да Будва има потенцијал за значајније културно-умјетничке програме и ван љетње сезоне, на састанку је констатована потреба за успостављањем затворене сцене, а било је ријечи и о промоцији Будве као филмске дестинације.

„Са руководством Филмског центра размотрићемо опције које су, сигуран сам, бројне, након чега ћемо почети разраду концепта сходно којем ће Будва бити видљивија као локација на ширем филмском тржишту“, поручио је министар Богдановић.

Саговорници су оцијенили да је Будви неопходно вратити Пјесму Медитерана, манифестацију по којој је овај град дуго био препознат на регионалној музичкој мапи.
„Вјерујем да постоји простор за реализацију идеје о овом фестивалу као међународној музичкој смотри, која ће жанровски бити усклађена са актуелним трендовима“, нагласио је министар Богдановић.
Саговорници су акцентовали значај јачања сарадње када је ријеч и о културној баштини овог подручја, уз посебан нагласак на фортификације и подводна археолошка истраживања.
Током радне посјете Будви, министар Богдановић посјетио је данас и Спомен дом „Црвена комуна“, у контексту припрема за обиљежавање стогодишњице прве комунистичке општине на Јадрану - петровачке Црвене комуне, коју планира Општина Будва.

„Министарство културе са посебним сензибилитетом подржаће обиљежавање овог значајног јубилеја“, поручио је министар Богдановић.
Предсједник Општине Будва Никола Дивановић изразио је задовољство данашњим плодотворним сусретом са министром Богдановићем, посебно поздрављајући подршку Министарства културе у амбициозним плановима ове општине за обиљежавање јубилеја Црвене комуне. Како је нагласио, од великог је значаја и спремност Министарства да помогне ревитализацију културних манифестација по којима је Будва препозната.
„На тај начин додатно ћемо афирмисати културни живот, али и обогати туристичку понуда нашег града“, казао је Дивановић.

МКУМКУМинистарство културе