Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović na Cetinju: Prijestonica dobija bioskop, realizaciju projekta podržalo Ministarstvo kulture

Ministar Bogdanović na Cetinju: Prijestonica dobija  bioskop, realizaciju projekta podržalo Ministarstvo kulture
Datum objave: 24.08.2020 14:17 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanovićdanas je sa gradonačelnikom Prijestonice CetinjeAleksandrom Kašćelanom razgovarao o aktuelnoj i budućoj saradnji u oblasti kulture. Tim povodom potpisan jei ugovor o uspostavljanju bioskopa u ovom gradui njegovom opremanju savremenom tehnikom. U realizaciju ovog projekta Ministarstvo kulture i Filmski centar Crne Gore uložiće 80.000 eura. 

„Zadovoljstvo mi je što smo pokrenuli aktivnosti na revitalizaciji prikazivačke djelatnosti u Prijestonici, jer će timedodatno biti upotpunjena kulturna ponudaovog grada. Prijestonica je već izabrala i lokaciju, riječ je o zgradi Crvenog krsta, pa se nadam da će Cetinjani uskoro moći da, u savremeno opremljenoj bioskopskoj sali, vide najkvalitetnije filmske projekcije domaće i inostrane produkcije“, kazao je ministar Bogdanović.

Naglasio je da će realizacijaprojektabiti ispraćena do kraja, a istovremeno radiće se i na budućem pozicioniranju Cetinja kao jedne od ključnih filmskih lokacija u Crnoj Gori.
„Bogato kulturno i istorijsko nasljeđe Prijestonicu preporučuje i kao atraktivnu filmsku destinaciju“, poručio je ministar Bogdanović.

Tokom današnjeg sastanka, sagovornici su se osvrnuli i na projekte iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva koje Ministarstvo kulture kontinuiranofinansira i sufinansira, a više riječi bilo je o očuvanju, zaštiti i prezentaciji kulturnog nasljeđasa teritorije Prijestonice.U tom kontekstu, ministar Bogdanović podsjetio je da je Ministarstvo kulture tokom posljednje dvije godine u projekte iz oblasti kulturne baštine na Cetinju uložilo više od pola miliona eura. 

„Među projektima koje bih posebno izdvojio jesu završena konzervacija spomenika Lovćenska vila, sanacija tri kapije u Njegoševom parku,ali ne manje važna sui ulaganja u nove muzejske postavke, rekonstrukciju i adaptaciju Stare bolnice i istraživanja na više lokaliteta, poput Žabljaka Crnojevića“, kazao je ministar Bogdanović.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o mogućnosti obnavljanja Cetinjskog bijenala,asa rukovodstvom Prijestoniceposebno je razgovaranoo potrebi uspostavljanja posebne javne ustanove iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, što je, kako je naglasio ministar Bogdanović, Ministarstvokulture u potpunosti spremno da podrži.

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan istakao je da je današnja posjeta ministra Bogdanovića pokazatelj izuzetno dobre saradnje Prijestonice i Ministarstva kulture. Ocijenio je i da je podrška za projekte i aktivnosti o kojim je danas razgovarano od izuzetnog značaja za unapređenje kulturnih potencijala Cetinja.

„Saradnja je izuzetna u svim oblastima i treba samo tako da nastavimo“, poručio je gradonačelnik Kašćelan.
Ministar Bogdanović obišao je danas i spomenik Lovćenska vila u čiju sanaciju i konzervaciju je uloženo 25.000 eura. 

Foto: Link
Video: Youtube

Ministarstvo kulture