Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић на Цетињу: Пријестоница добија биоскоп, реализацију пројекта подржало Министарство културе

Министар Богдановић на Цетињу: Пријестоница добија  биоскоп, реализацију пројекта подржало Министарство културе
Датум објаве: 24.08.2020 14:17 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУМинистар културе Александар Богдановићданас је са градоначелником Пријестонице ЦетињеАлександром Кашћеланом разговарао о актуелној и будућој сарадњи у области културе. Тим поводом потписан јеи уговор о успостављању биоскопа у овом градуи његовом опремању савременом техником. У реализацију овог пројекта Министарство културе и Филмски центар Црне Горе уложиће 80.000 еура. 

„Задовољство ми је што смо покренули активности на ревитализацији приказивачке дјелатности у Пријестоници, јер ће тимедодатно бити употпуњена културна понудаовог града. Пријестоница је већ изабрала и локацију, ријеч је о згради Црвеног крста, па се надам да ће Цетињани ускоро моћи да, у савремено опремљеној биоскопској сали, виде најквалитетније филмске пројекције домаће и иностране продукције“, казао је министар Богдановић.

Нагласио је да ће реализацијапројектабити испраћена до краја, а истовремено радиће се и на будућем позиционирању Цетиња као једне од кључних филмских локација у Црној Гори.
„Богато културно и историјско насљеђе Пријестоницу препоручује и као атрактивну филмску дестинацију“, поручио је министар Богдановић.

Током данашњег састанка, саговорници су се осврнули и на пројекте из области културно-умјетничког стваралаштва које Министарство културе континуиранофинансира и суфинансира, а више ријечи било је о очувању, заштити и презентацији културног насљеђаса територије Пријестонице.У том контексту, министар Богдановић подсјетио је да је Министарство културе током посљедње двије године у пројекте из области културне баштине на Цетињу уложило више од пола милиона еура. 

„Међу пројектима које бих посебно издвојио јесу завршена конзервација споменика Ловћенска вила, санација три капије у Његошевом парку,али не мање важна суи улагања у нове музејске поставке, реконструкцију и адаптацију Старе болнице и истраживања на више локалитета, попут Жабљака Црнојевића“, казао је министар Богдановић.

На данашњем састанку било је ријечи и о могућности обнављања Цетињског бијенала,аса руководством Пријестоницепосебно је разговараноо потреби успостављања посебне јавне установе из области културно-умјетничког стваралаштва, што је, како је нагласио министар Богдановић, Министарствокултуре у потпуности спремно да подржи.

Градоначелник Александар Кашћелан истакао је да је данашња посјета министра Богдановића показатељ изузетно добре сарадње Пријестонице и Министарства културе. Оцијенио је и да је подршка за пројекте и активности о којим је данас разговарано од изузетног значаја за унапређење културних потенцијала Цетиња.

„Сарадња је изузетна у свим областима и треба само тако да наставимо“, поручио је градоначелник Кашћелан.
Министар Богдановић обишао је данас и споменик Ловћенска вила у чију санацију и конзервацију је уложено 25.000 еура. 

Фото: Линк
Видео: Yоутубе

Министарство културе