Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић у Даниловграду: Приоритети у сарадњи - унапређење услова рада Умјетничке колоније и Интернационалног симпозијума скулптуре

Министар Богдановић у Даниловграду: Приоритети у сарадњи - унапређење  услова рада Умјетничке колоније и Интернационалног симпозијума скулптуре
Датум објаве: 25.08.2020 12:10 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић боравио је у радној посјети Даниловграду гдје је са предсједницом Општине Зорицом Ковачевић разговарао о будућим смјерницама сарадње и кључним активностима из области културе у овом граду. Посебна пажња посвећена је улагањима у ЈУ Умјетничка колонија, по којој је овај град препознат и у Црној Гори и у региону, а све у контексту великог јубилеја – пет деценија постојања ове установе, који ће бити обиљежен сљедеће године.

„И ми и Општина спремни смо да у наредном периоду Умјетничкој колонији посветимо нарочиту пажњу у контексту даљег унапређења рада ове установе. Закључили смо да је потребно направити искорак и када је у питању организација Интернационалног симпозијума скулптуре. Наша је амбиција да ојачамо ову важну манифестацију, побољшамо услове за излагачку дјелатност и повећамо њену видљивост на међународној сцени“, казао је министар Богдановић.

Када је ријеч о нашим досадашњим улагањима и реализованим пројектима у Даниловграду, посебно је истакао санацију Завичајног музеја.
„Такође, пред нама је и реализација пројекта нове, сталне поставке овог музеја о којем смо данас посебно говорили и којем ће Министарство културе пружити сву потребну финансијску и логистичку подршку“, поручио је министар Богдановић.

На састанку је разматрана и могућности стављања у функцију утврђења са бедемима у Спужу, у циљу туристичке валоризације.
„Ријеч је о локалитету чије је тренутно стање далеко од његовог историјског значаја. Из тог разлога оцијенили смо да је од изузетне важности да се посветимо развоју пројекта којим ћемо културно добро - Град Спуж са бедемима уредити на ваљан начин и ставити га у финкцију одрживог коришћења“, казао је министар Богдановић,
Сусрет са руководством Општине Данилоград била је прилика да искаже спремност Министарства културе да и у наредном периоду подржи ствараоце са овог подручја, не само кроз конкурсна рјешења, већ и кроз друге концепте наших културних политика.

Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић посебно се осврнула на реконструкцију објекта ЈУ Умјетничка колонија, која је у завршној фази, а коју је у великој мјери помогло Министарство културе. У том контексту, овај објекат убудуће ће бити и резиденцијалног типа, што ће обезбиједити још боље услове за рад учесницима Интернационалног симпозијума скулптуре.

Ковачевић је изразила захвалности због континуиране подршке Министарства културе пројектима који се у тој општини реализују, што омогућава да се, како је нагласила, култура у овом крају уздигне на већи ниво.

„Радујем се што ћемо након пандемије корона вируса и ублажавања мјера бити у могућности да дио средстава које смо обезбиједили усмјеримо на културне садржаје“, казала је Ковачевић.Министарство културе