Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović otvorio izložbu „110 godina od obnove Kraljevine Crne Gore“: Sjećanje na nacionalni iskorak vrijedan najvećeg priznanja i slave

Ministar Bogdanović otvorio izložbu „110 godina od obnove Kraljevine Crne Gore“: Sjećanje na nacionalni iskorak vrijedan najvećeg priznanja i slave
Datum objave: 27.08.2020 22:07 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKU„Sto deset godina od obnove naše kraljevine i gotovo deset vjekova od prvih kraljevskih insignija kojima se okitio Mihailo Vojislavljević vrijedan su jubilej spram kojeg se ophodimo sa najdubljim poštovanjem“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvarajući večeras na Cetinju izložbu „110 godina od obnove Kraljevine Crne Gore. U čast obilježavanja ovog značajnog jubileja, postavka je realizovana u Svečanoj sali Vladinog doma, u kojoj je 28. avgusta 1910. proglašena Kraljevina.

Napominjući da u sjećanjima naroda ostaju oni ljudi i događaji koji stvaraju ideje oko kojih se i danas okupljamo, ministar Bogdanović je podsjetio da je nakon sedam srednjevjekovnih kraljeva, zasijala je i prva kruna na glavi utemeljivača moderne Crne Gore. 

„Put do kraljevine krčile su sablje i džeferdari kroz stotine ratova i bezbroj žrtava na oltaru otadžbine, ali taj put uobličavali su i plemenili stihovi i riječi i velika kulturna djela. Ne možemo, a da se ne sjetimo i crnogorskih ratnika, koji su u traganju za slobodom, često znali napustiti tišinu evropskog mira velikim pobjedama poput Martinića, Krusa, Grahovca i Vučjeg Dola. Ništa im za slobodu nije bilo nemoguće, uzdizali su ugled domovine, proslavljali crnogorsko oružje obasipajući ga iznova novim sjajem. Zastava slobode i nezavisnosti koja se ponosito i jedino vila na našim krševima nije bila samo zastava slobode već i znamenje jednog doba – Nikolinog doba“, istakao je ministar Bogdanović.

Crnogorski pejzaž, kako je naglasio, obojen je raznolikošću i zbilje i prošlosti, a uzdizanje na stepen kraljevine je civilizacijski i nacionalni iskorak vrijedan najvećeg priznanja i slave.

„Izložba je kao i knjiga, razgovor sa vremenom, susret sa sobom. Ova izložba u maniru iskusnog kustosa vraća nas u magičnu prošlost Crne Gore. Oživljava likove i crta događaje, dok pred očima paradira čitava istorija jednog kraljevstva. Stara hartija kao pouzdani svjedok jedne znamenite epohe vodi nas kroz vrijeme kad je Crna Gora bila i mit i stvarnost. Mit oko kojeg su se plele najljepše legende i stvarnost koja je iznjedrila tu legendu. Poput okna stare škrinje, izložba nam otvara vidik na duboke identitetske korijene i evropske težnje. Ona je i hod kroz naše najintimnije biće, kao podsjetnik ko smo bili tih kraljevskih dana i ko treba da budemo danas“, kazao je ministar Bogdanović.

Ocijenio je da postavka sjeća na slavu naše domovine i čestitao autorima na senzibilnosti kojom su se osvrnuli na vijek za nama.

U ime domaćina i organizatora izložbe, posjetioce je pozdravila direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranovićistakavši da joj pričinjava posebno zadovoljstvo što se ovom prigodnom izložbom obilježava 110 godina od obnove Kraljevine Crne Gore u Svečanoj sali nekadašnje Kraljevske vlade - prostoru u kojem 1910. godine proglašena Kraljevina.

Postavku izložbe čine autentična materijalna svjedočanstva perioda Kraljevine, muzejski eksponati koji upućuju na slavnu crnogorsku prošlost - umjetnički portreti i svečane crnogorske nošnje kralja i kraljice, plakete, medalje, lente, kostimi tog perioda, reprodukcije autentičnih fotografija sa trodnevne svečanosti proglašenja Kraljevine Crne Gore, čestitke, telegrami, utilitarni predmeti toga doba i sl. Autorke postavke izložbe i teksta kataloga su Tatjana Jović, dr Anastazija Miranović i Isidora Kovačević.

Foto: Link

Video: Youtube

Ministarstvo kulture