Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић отворио изложбу „110 година од обнове Краљевине Црне Горе“: Сјећање на национални искорак вриједан највећег признања и славе

Министар Богдановић отворио изложбу „110 година од обнове Краљевине Црне Горе“: Сјећање на национални искорак вриједан највећег признања и славе
Датум објаве: 27.08.2020 22:07 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУ„Сто десет година од обнове наше краљевине и готово десет вјекова од првих краљевских инсигнија којима се окитио Михаило Војислављевић вриједан су јубилеј спрам којег се опходимо са најдубљим поштовањем“, казао је министар културе Александар Богдановић отварајући вечерас на Цетињу изложбу „110 година од обнове Краљевине Црне Горе. У част обиљежавања овог значајног јубилеја, поставка је реализована у Свечаној сали Владиног дома, у којој је 28. августа 1910. проглашена Краљевина.

Напомињући да у сјећањима народа остају они људи и догађаји који стварају идеје око којих се и данас окупљамо, министар Богдановић је подсјетио да је након седам средњевјековних краљева, засијала је и прва круна на глави утемељивача модерне Црне Горе. 

„Пут до краљевине крчиле су сабље и џефердари кроз стотине ратова и безброј жртава на олтару отаџбине, али тај пут уобличавали су и племенили стихови и ријечи и велика културна дјела. Не можемо, а да се не сјетимо и црногорских ратника, који су у трагању за слободом, често знали напустити тишину европског мира великим побједама попут Мартинића, Круса, Граховца и Вучјег Дола. Ништа им за слободу није било немогуће, уздизали су углед домовине, прослављали црногорско оружје обасипајући га изнова новим сјајем. Застава слободе и независности која се поносито и једино вила на нашим кршевима није била само застава слободе већ и знамење једног доба – Николиног доба“, истакао је министар Богдановић.

Црногорски пејзаж, како је нагласио, обојен је разноликошћу и збиље и прошлости, а уздизање на степен краљевине је цивилизацијски и национални искорак вриједан највећег признања и славе.

„Изложба је као и књига, разговор са временом, сусрет са собом. Ова изложба у маниру искусног кустоса враћа нас у магичну прошлост Црне Горе. Оживљава ликове и црта догађаје, док пред очима парадира читава историја једног краљевства. Стара хартија као поуздани свједок једне знамените епохе води нас кроз вријеме кад је Црна Гора била и мит и стварност. Мит око којег су се плеле најљепше легенде и стварност која је изњедрила ту легенду. Попут окна старе шкриње, изложба нам отвара видик на дубоке идентитетске коријене и европске тежње. Она је и ход кроз наше најинтимније биће, као подсјетник ко смо били тих краљевских дана и ко треба да будемо данас“, казао је министар Богдановић.

Оцијенио је да поставка сјећа на славу наше домовине и честитао ауторима на сензибилности којом су се осврнули на вијек за нама.

У име домаћина и организатора изложбе, посјетиоце је поздравила директорица Народног музеја Анастазија Мирановићистакавши да јој причињава посебно задовољство што се овом пригодном изложбом обиљежава 110 година од обнове Краљевине Црне Горе у Свечаној сали некадашње Краљевске владе - простору у којем 1910. године проглашена Краљевина.

Поставку изложбе чине аутентична материјална свједочанства периода Краљевине, музејски експонати који упућују на славну црногорску прошлост - умјетнички портрети и свечане црногорске ношње краља и краљице, плакете, медаље, ленте, костими тог периода, репродукције аутентичних фотографија са тродневне свечаности проглашења Краљевине Црне Горе, честитке, телеграми, утилитарни предмети тога доба и сл. Ауторке поставке изложбе и текста каталога су Татјана Јовић, др Анастазија Мирановић и Исидора Ковачевић.

Фото: Линк

Видео: Yоутубе

Министарство културе