Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министарство културе: Надлежне институције да реагују против јавних манифеста мржње усмјерених против црногорских новинара и медија

Датум објаве: 17.09.2020 18:46 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Гушење слободе говора, пријетње гашењем медија, позивање на затварање новинара, дио су неке нове реалности у Црној Гори. Обзорје епохе једноумља, у којој не смије бити мјеста за другачије већ је почело, а нетолеранција и прогон, изузев неистомишљеника, сада је реалност и у случају када се некоме не допада ни начин вођења програмских садржаја. И то, како смо чули, је по новом 'праву' злочин за затвор.

Атмосфером линча, како то увијек и бива, руководе политички острашћени људи који и даље нијесу упознати са елементарним постулатима као што су слобода изражавања и медијски плурализам. То, ипак, не смије бити никакав изговор када је у питању ова оркестрирана кампања против аутора и медија који су спремни да изнесу другачији став.


Ако неко мисли да ће сијање страха и утјеривање једноумља проћи - вара се. Црна Гора, окренута толеранцији, афирмацији различитости и слободне мисли, на то неће ћутати, неовисно од тога била она у опозицији или у власти. Дуго су и мукотрпно на овом простору успостављани манири у духу савремених цивилизацијских норми да би све то преко ноћи унизили екстреми који ових дана позивају на линч.

Министарство културе позива надлежне институције да у најкраћем року реагују против јавних манифеста мржње усмјерених против црногорских новинара и медија, како већ започети лов на вјештице у скорије вријеме не би постао пракса. 

Позивамо и све оне субјекте који су недавно изражавали забринутост поводом нове законске регулативе из области медија да укажу на озбиљност и могуће посљедице забрињавајућег тренда посљедњих дана, а политичке актере да утичу на своје активисте који лично стоје иза покушаја гушења слободне ријечи у Црној Гори.

Министарство културе