Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић отворио Резиденцијални центар за књижевнике у Шавнику: Кућа Пекића нови дом за ствараоцеумјетности писане ријечи

Министар Богдановић отворио Резиденцијални центар за књижевнике у Шавнику: Кућа Пекића нови дом за ствараоцеумјетности писане ријечи
Датум објаве: 29.10.2020 14:02 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУ„Искуство нам говори да су пројекти резиденцијалних боравака писаца у многим градовима нашег региона дали значајан допринос, како у сфери међукултуралне сарадње, тако и у ширењу креативних хоризоната савременог књижевног стваралаштва. Објекти прилагођени тој намјени, као и њихове активности, представљају један од модела којим се даје конкретна подршка умјетности писане ријечи и потврђује да рад писца има друштвену вриједност“, казао је министар културе Александар Богдановић отварајући данас Резиденцијални центар за књижевнике у Кући Пекића у Шавнику.

Министар Богдановић је нагласио да је овај пројекат дио стратешког приоритета Министарства културе усмјереног на креирање бољих услова застварање и рад наших умјетника, али да имаи симболички фактор, пошто је резиденција смјештена у кући породице Пекић из које је потекао један од наших најзначајнијих писаца 20. вијека. 
„Све оно што је Пекић створио у својим фикционалним дјелима, есејистици и полемичким текстовима чини инспиративно полазиште и за будуће пројекте ове резиденције, која ће, сигуран сам, сваком писцу који буде боравио овдје пружити посебно амбијентално искуство“, казао је министар Богдановић.

МКУИзразио је задовољствозбог успјешне реализације пројекта којим је, између осталог, још један књижевни великан повезан са простором из којег потиче. 
„Исто тако, надамо се да ће сва гостовања и догађаји у овом објекту наћи одјек у савременом књижевном стваралаштву, будућим сарадњама и умрежавањима сличних садржаја. Министарство културе и Општина Шавник показали су висок ниво сарадње у инфраструктурном уобличењу ове резиденције, као што се и свака даља сарадња у њеном оживљавању подразумијева. На то нас обавезује име Борислава Пекића и оно што нам је био главни циљ, а то је подизање нивоа културног живота Шавника“, казао је министар Богдановић.

На отварању Резиденцијалног центра за књижевнике обратио се и предсједник Општине ШавникВлатко Вуковић који је захвалиоминистру Богдановићу на подршци у реализацији овог значајног пројекта. 
„Данас смо свједоци да кроз партнерски однос локалне управе и Владе Црне Горе можемо дати додатни импулс развоју наше општине, и кроз развој културе“, казао је Вуковић.

МКУНагласио је даје Шавник добио модеран и мултифункионалан објекат који ће уз креативне идеје и богате програмске садржаје у значајној мјери допринијети развоју културе у тој општини, али и постати састајалиште културних стваралаца. 
„Сигуран сам да сви знате и да је беспотребно трошити ријечи о опусу Борислава Пекића, чија породична кућа ће од данас представљати дом за све оне ствараоце који ће, надамо се, ићи његовим стопама у домену умјетности и стваралаштва“, истакао је Вуковић.

Фото: Линк

Видео: Yоутубе

Министарство културе