Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Озваничен почетак рада Музичког центра и Црногорске кинотеке у реконструисаном Дому војске у Подгорици: Црна Гора добила нови дом музике и филма

Озваничен почетак рада Музичког центра и Црногорске кинотеке у реконструисаном Дому војске у Подгорици: Црна Гора добила нови дом музике и филма
Датум објаве: 03.11.2020 16:34 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУ„Требало је доста времена да се савладају компликовани не само финансијски него и техничко-технолошки изазови трансформације зграде некадашњег Дома Војске у данас мјесто на којем ће се одвијати врло интензиван културни живот Црне Горе, посебно уобласти филмске и музичке умјетности”, казао је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић данас након обиљежавања званичног почетка радаМузичког центра и Црногорске кионотеке у реконструисаном Дому војске у Подгорици.

Предсједник Ђукановић изразио је увјерење да ће рад ових институција, али и осталих црногорских установа културе у наредном периоду дати препознатљив допринос даљем снажењу свијести о црногорском државном, националном и културном идентитету, водећи рачуна о мултикултурализму као једном од темељних стубова нашег друштва. 

Подсјетио јеи да је претходних година интензивно рађенона обнови објеката културе у цијелој Црној Гори. 
„Вјерујем да смо створили квалитетан темељ и да ће то представљати унапријеђену платформу за даље дјеловање црногорске државне политике ицрногорских културних институција на унапређењу културне понуде свремене Црне Горе и стварању услова за њену квалитетнију препознатљивост на тржишту уједињене Европе“, казао је предсједник Ђукановић.

МКУОзваничавајући почетак рада Музичког центра и Црногорске кинотеке у новој згради, министар културе Александар Богдановић напоменуо је да данас двије важне националне установе културе, након дугогодишњег подстанарског живота, настављају да функционишу у сопственом простору, опремљеном савременом техником и урађеном према стандардима музичке и кинотечке дјелатности.

„Нешто више од деценије након оснивања, Музички центар се снажним замахом развија и формира у озбиљну институцију која кроз дјелатност Црногорског симфонијског оркестра стреми ка високим продукцијским и извођачким стандардима. За очекивати је да ће техничко-просторни услови овог здања те амбиције подићи на још већи ниво и да ће га његове активности и изузетна амбијентална позиционираност учинити једном од најважнијих тачака на културној мапи и главног града и Црне Горе. Тим прије што је поред Музичког центра у овом амблематичном здању најзад адекватан простор нашла и Црногорска кинотека. Захваљујући томе, ријешен је још један од наших приоритетних задатака у сегменту чувања, проучавања, презентације и даљег унапређења филмске умјетности у нашој земљи“, нагласио је министар Богдановић.

МКУИзразио је увјерење да ће нови услови у реконструисаном Дому војске бити и нови подстицај за будућу континуирану презентацију домаће и иностране кинематографске баштине којом Црногорска кинотека располаже.Такође, напоменуо је да ће овај простор бити на располагању и Филмском центру Црне Горе да своје пројекције организује у оптималним условима новог дома музике и филма.

„Усељењем у нови објекат проширују се инфраструктурни и организациони капацитети ових институција културе, чиме се отварају бројне могућности за програмске и извођачко-концепцијске иновације. Зато сам сигуран да ће укупна дјелатност ових установа бити додатни замајац за нашу интензивнију интеграцију у европски културни простор“, оцијенио је министар Богдановић.

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић казао је да је данашњим почетком рада Музичког центра и Црногорске кинотеке у новом простору, послата порука да црногорска култура траје и да ће трајати, упркос тешком времену кризе, односно онда кадасе отворено насрће на црногорски културни идентитет и покушава оспорити све оно вриједно што смо остварили као друштво уназад деценијама и вјековима.

МКУ„Наша држава и наш Главни град данас су добили један велелепни објекат, будући дом важних институција културе, али и мјесто препознавања Подгорице. На тај начин чинимо снажан искорак у правцу даље културне и друштвене еманципације“, оцијенио је градоначелник Вуковић.

Уз поштовање епидемиолошких мјера, Гудачки ансамбл Црногорског симфонијског оркестра у Великој сали Музичког центра данас је извео два става из композиције Античке арије и игре број 3, Оторина Респигија, а у Камерној салиКвинтет лимених дувачасвирао је два става из Америчке свите Енрикеа Креспа. Почетак рада у новом простору Црногорска кинотека обиљежила јепројекцијом филмског журнала „Обнова Црногорске краљевине 1910. године“.Фото: Линк

Видео: Yоутубе

Министартво културе