Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Телеграм саучешћа министра Богдановића поводом смрти књижевника Бранимира Шћепановића

Датум објаве: 02.12.2020 15:39 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић упутио је данас телеграм саучешћа поводом смрти једног од најзначајнијих књижевника бивше Југославије, Бранимира Шћепановића.

„Искрено жалим због смрти Бранимира Шћепановића, једног од најзначајнијих приповједача, романсијера и сценаристе у бившој Југоскавији, са респектабилном међународном књижевном репутацијом.Његово репрезентативно дјело остаће битно свједочанствоо изазовима и обиљежјима једне епохе, које носи универзалну димензију“, наведено је у телеграму.

Министар Богдановић истакао је да су егзистенцијална и психолошка тумарања Шћепановићевих јунака, човјекове несраслости и трагања за смислом живота, и данас једнако актуелне теме, као и у временукад их је писао.

„То нас обавезује на ново читање његове прозе, не само из пијетета којег по природи ствари призива завршетак живота једног писца већ, прије свега, због подсјећања на оне антагонизме између појединца и друштва које је у својим приповјеткама и романима проблематизовао. Бранимир Шћепановић ће у својој Црној Гори, у којој је рођен и у којој је остварио прве књижевне успјехе, увијек имати посебно мјесто у великој црногорској традицији писане ријечи“, наведено је у телеграму министра Богдановића.

Министарство културе