Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

26.02.2020.

Ministar Bogdanović u Golubovcima: Saradnja usmjerena na zaštitu i očuvanje kulturne baštine

Ministar Bogdanović u Golubovcima: Saradnja usmjerena na zaštitu i očuvanje kulturne baštine Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u radnoj posjeti Golubovcima, gdje je sa predsjednicom ove Gradske opštine Tanjom Stajović razgovarao o dosadašnjoj saradnji i aktivnostima koje će biti realizovane u bližoj budućnosti. Ministarstvo kulture u proteklom periodu finansiralo je i sufinansiralo brojne projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara sa teritorije Glavnog grada, u okviru koje je i Gradska opština Golubovci.

26.02.2020.

Ministar Bogdanović posjetio kompaniju „Amplitudo”: Snažna podrška kreativnim potencijalima Crne Gore

Ministar Bogdanović posjetio kompaniju „Amplitudo”:  Snažna podrška kreativnim potencijalima Crne Gore

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je danas kompaniju „Amplitudo“ gdje je sa rukovodstvom razgovarao o dosadašnjoj podršci sektoru kreativnih industrija i budućim modelima saradnje. Ističući da „Amplitudo” predstavlja pozitivan primjer kompanije u oblasti inovacija, programiranja i kreativnih industrija ne samo kada je riječ o Crnoj Gori već i znatno šire, ministar Bogdanović pohvalio je aktivno učešće i zapaženo pozicioniranje ove kompanije na sve zahtjevnijem međunarodnom tržištu.

26.02.2020.

Ministarstvo kulture: Osuđujemo novi vandalizam na Tabiji, apelujemo na građane da ne nasijedaju na provokacije

Ministarstvo kulture osuđuje nastavak destrukcije kulturnih dobara u Crnoj Gori, s obzirom na to da se u relativno kratkom periodu drugi put na meti vandala našla Tabija kod Sutomora...

25.02.2020.

Kreativna Crna Gora: Kroz projekat „Sinonim“ pokrenuta serijska proizvodnja umjetničkog nakita

Kreativna Crna Gora: Kroz projekat „Sinonim“ pokrenuta serijska proizvodnja umjetničkog nakita

Druga godina kampanje „Živimo kulturu“, iza koje stoji Ministarstvo kulture, ovih dana biće nastavljena predstavljanjem autora i projekata koji su podržani na drugom konkursu, u okviru programa „Kreativna Crna Gora”. Nakon prošlogodišnjih jedanaest, ove godine, kroz program „Kreativna Crna Gora”, Ministarstvo kulture podržalo je još 13 projekata iz oblasti kreativnih industrija, čiji su autori mladi stvaraoci iz naše države. Izrada proizvoda već je u toku, a uskoro će biti predstavljeni na domaćem i inostranom tržištu.

25.02.2020.

Ministar Bogdanović-ministar Ademi: Zaštita kulturne baštine u fokusu saradnje

Ministar Bogdanović-ministar Ademi: Zaštita kulturne baštine u fokusu saradnje

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović susreo se danas sa ministrom za dijasporu Republike Sjeverne Makedonije i predsjednikom makedonske Nacionalne komisije za UNESCO Edmondom Ademijem. Na sastanku je ocijenjeno da su veze između Crne Gore i Sjeverne Makedonije tradicionalno dobre i prijateljske, te da saradnju treba dodatno snažiti kroz oblast kulture, sa posebnim naglaskom na zaštitu baštine.

25.02.2020.

JAVNI POZIV nevladinim organizacijama za predlaganje člana u sastav Savjeta za upravljanje Područjem Kotora

Na osnovu člana 79 Zakona o državnoj upravi („Službeni list CG“, broj 78/18), kao i člana 9 Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora („Sl. List CG“, broj 56/13, 13/18, 67/19), Ministarstvo kulture upućuje JAVNI POZIV nevladinim organizacijama za predlaganje člana u sastav Savjeta za upravljanje Područjem Kotora Ministarstvo kulture poziva nevladine organizacije koje se bave pitanjima iz oblasti od značaja za zaštitu, očuvanje, unaprijeđenje i održivo korišćenje, planiranje i upravljanje, prirodnim i kulturno-istorijskim vrijednostima Kotora, za sastav Savjeta za upravljanje Područjem Kotora.

25.02.2020.

Ministar Bogdanović za RTCG: Crna Gora je svetinja svih nas

Ministar Bogdanović za RTCG: Crna Gora je svetinja svih nas

„Zajednička svetinja svih nas je Crna Gora. Vjerujem da iz tog razloga ima i onih koji treba da razmisle da li se ovih dana svi ponašaju u skladu sa tim“, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović tokom posjete sjeveru države, odgovarajući na pitanje novinara RTCG kakav je stav Vlade povodom aktuelne situacije izazvane usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i brojnih špekulacija da se njime narodu u Crnoj Gori oduzimaju svetinje.

24.02.2020.

Ministar Bogdanović u Rožajama: Ganića kula primjer odgovornog odnosa države i dobre saradnje sa Islamskom zajednicom

Ministar Bogdanović u Rožajama: Ganića kula primjer odgovornog odnosa države i dobre saradnje sa Islamskom zajednicom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u radnoj posjeti Rožajama, gdje je sa predsjednikom opštine Rahmanom Husovićem razgovarao o realizovanim projektima i budućim oblicima saradnje na više nivoa. Tom prilikom, ministar Bogdanović i predsjednik Husović obišli su i simbol Rožaja - Ganića kulu, na kojoj se završava prva faza rekonstrukcije...

24.02.2020.

Ministar Bogdanović u Mojkovcu otvorio modernizovani 3D bioskop: Savremena oprema kao podsticaj za još bolji rad

Ministar Bogdanović u Mojkovcu otvorio modernizovani 3D bioskop:  Savremena oprema kao podsticaj za još bolji rad

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas je u Mojkovcu otvorio modernizovani 3D bioskop, koji funkcioniše u okviru Centra za kulturu ,,Nenad Rakočević“. Projekat tehničke modernizacije bioskopske sale obuhvatio je i instaliranje 3D opreme, a Ministarstvo kulture realizovalo ga je u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) i Opštinom Mojkovac...

21.02.2020.

Ministar Bogdanović za RTCG: Nulta stopa razumijevanja za nepoštovanje istorije, tradicije i identiteta Crne Gore

Ministar Bogdanović za RTCG: Nulta stopa razumijevanja za nepoštovanje istorije, tradicije i identiteta Crne Gore

Povodom vandalskog skrnavljenja Tabije iz 19. vijeka u Sutomoru, ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da događaji koje sada već po obrascu registrujemo u nizu jasno ukazuju da je vrijeme da se zapitamo da li je sve to tek puki splet slučajnosti ili je riječ o organizovanim destruktivnim akcijama...