Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

02.05.2020.

Министар Богдановић честитао Свјетски дан слободе медија: Вријеме кризе показало одрживост виталног механизма и изворне улоге медија

Министар Богдановић честитао Свјетски дан слободе медија:  Вријеме кризе показало одрживост виталног механизма и изворне улоге медија Министар културе Александар Богдановић упутио је данас честитку поводом 3. маја -Свјетског дана слободе медија. „Пандемија корона вируса изнова је, на глобалном нивоу, актуелизовала улогу и значај медија и њихово дјеловање у јавном интересу. Плурално, правовремено, на чињеницама и кредибилним изворима засновано јавно информисање у Црној Гори за вријеме кризе изазване пандемијом, показало је одрживост виталног механизма и изворне улоге медија у извјештавању и едуковању грађана о свим битним питањима.

27.04.2020.

Конкурс за суфинансирање пројеката креативних индустрија: Подршка Министарства културе у износу од 150.000 еура

Конкурс за суфинансирање пројеката креативних индустрија:  Подршка Министарства културе у износу од 150.000 еура

Министарство културе расписало јеКонкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција“ у 2020. години.Имајући у виду актуелну ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, а у оквиру мјера подршке сектору културе, Министарство културе ове године, поред планираних 100.000 еура,сходно Закључку Владе Црне Горе, увећало је износ фонда за овај конкурс за додатних 50.000. На овај начин обезбијеђена је већа подршка, а самим тим и одрживост ове важне области културе у актуелним околностима.

27.04.2020.

Објављен Конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује Конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма “Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција” у 2020. години.

23.04.2020.

Објављен међународни литерарни конкурс „А Сеа оф Wордс“

Министарство културе, као координатор програма међународне Фондације "Ана Линд" информише да је објављен 13. Међународни литерарни конкурс "А Сеа оф Wордс", у сарадњи Фондације са Европским институтом за Медитеран. Тема овогодишњег конкурса је “Млади људи суочени са климатским промјенама у области Медитерана и Агенда за одрживи развој 2030” (Yоунг Пеопле Фацед wитх Цлимате Цханге ин тхе Медитерранеан анд тхе 2030 Агенда фор Сустаинабле Девелопмент).

21.04.2020.

Министар Богдановић на онлине састанку министара културе у организацији УНЕСЦО

Министар Богдановић на онлине састанку министара културе у организацији УНЕСЦО

Министар културе и предсједник Црногорске националне комисије за УНЕСЦО Александар Богдановић учествоваће на онлине састанку министара културе који УНЕСЦО организује у сриједу, 22. априла, на тему „Цултуре & ЦОВИД-19“.

21.04.2020.

Телеграм саучешћа министра Богдановића поводом смрти Дервиша Белог Селхановића

Поводом смрти Дервиша Белог Селхановића, министар културе Александар Богдановић упутио је телеграм саучешћа његовој породици. „Искрено жалим због смрти Дервиша Белог Селхановића, културног посленика, спортисте и истакнутог спортског радника. Његов прегалачки рад уткан је у темеље многих институција културе, почев од Републичког центра за културу, Центра савремене умјетности Црне Горе, ЗАМТЕС-а, до Центра за развој културе мањина.

18.04.2020.

Министар Богдановић честитао Ускрс православним вјерницима: Највећи хришћански празник нека подстакне дух слоге и заједништва

Министар Богдановић честитао Ускрс православним вјерницима:  Највећи хришћански празник нека подстакне дух слоге и заједништва

Министар културе Александар Богдановић упутио је честитку свештенству и вјерницима који Ускрс славе према Јулијанском календару. „Православним вјерницима у Црној Гори упућујем најбоље жеље поводом највећег хришћанског празника, Ускрса.

16.04.2020.

Допуна ванредног Јавног конкурса

Министарство културе у складу са пропозицијама Јавног конкурса објављеног 24.03.2020. године на основу Закључка Владе Црне Горе од 20.03.2020. године,за суфинансирање активности из области културно-умјетничког стваралаштва који су у функцији јавног интереса и заштите социо-економских интереса незапослених у области културе, као и биоскопских приказивача/привредних субјеката чија дјелатност је привремено обустављена, врши ДОПУНУЈАВНОГ КОНКУРСА

14.04.2020.

Једанаести годишњи конкурс УНЕСЦО за финансирање пројеката из Фонда за културну разноликост

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) објавила је једанаести конкурс за подношење захтјева за финансирање пројеката средствима из Међународног фонда за културну разноликост (у даљем тексту "ИФЦД"). Међу могућим корисницима средстава Фонда је и Црна Гора, као чланица Конвенције о заштити и промовисању разноликости културних израза. ИФЦД пружа подршку пројектима који воде ка структуралним промјенама кроз увођење и/или израду политика и стратегија које имају директан утицај на стварање, производњу, дистрибуцију и приступ разноликости културних израза,

11.04.2020.

Министар Богдановић честитао Ускрс: Симболика побједе живота нека буде извор наде у боље дане који су пред нама

Министар Богдановић честитао Ускрс: Симболика побједе  живота нека буде извор наде у боље дане који су пред нама

Министар културе Александар Богдановић упутио је честитку свештенству и вјерницима који Ускрс славе по Грегоријанском календару. „Свим вјерницима који славе Ускрс по Грегоријанском календару, упућујем срдачне честитке у нади да ће благе дане провести у радости, миру и добром здрављу.