Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

02.05.2020.

Ministar Bogdanović čestitao Svjetski dan slobode medija: Vrijeme krize pokazalo održivost vitalnog mehanizma i izvorne uloge medija

Ministar Bogdanović čestitao Svjetski dan slobode medija:  Vrijeme krize pokazalo održivost vitalnog mehanizma i izvorne uloge medija Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku povodom 3. maja -Svjetskog dana slobode medija. „Pandemija korona virusa iznova je, na globalnom nivou, aktuelizovala ulogu i značaj medija i njihovo djelovanje u javnom interesu. Pluralno, pravovremeno, na činjenicama i kredibilnim izvorima zasnovano javno informisanje u Crnoj Gori za vrijeme krize izazvane pandemijom, pokazalo je održivost vitalnog mehanizma i izvorne uloge medija u izvještavanju i edukovanju građana o svim bitnim pitanjima.

27.04.2020.

Konkurs za sufinansiranje projekata kreativnih industrija: Podrška Ministarstva kulture u iznosu od 150.000 eura

Konkurs za sufinansiranje projekata kreativnih industrija:  Podrška Ministarstva kulture u iznosu od 150.000 eura

Ministarstvo kulture raspisalo jeKonkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini.Imajući u vidu aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške sektoru kulture, Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 eura,shodno Zaključku Vlade Crne Gore, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima.

27.04.2020.

Objavljen Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija

Ministarstvo kulture Crne Gore, u skladu sa čl. 68 i čl. 70 st. 1 Zakona o kulturi („Sl.list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12) objavljuje Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija” u 2020. godini.

23.04.2020.

Objavljen međunarodni literarni konkurs „A Sea of Words“

Ministarstvo kulture, kao koordinator programa međunarodne Fondacije "Ana Lind" informiše da je objavljen 13. Međunarodni literarni konkurs "A Sea of Words", u saradnji Fondacije sa Evropskim institutom za Mediteran. Tema ovogodišnjeg konkursa je “Mladi ljudi suočeni sa klimatskim promjenama u oblasti Mediterana i Agenda za održivi razvoj 2030” (Young People Faced with Climate Change in the Mediterranean and the 2030 Agenda for Sustainable Development).

21.04.2020.

Ministar Bogdanović na online sastanku ministara kulture u organizaciji UNESCO

Ministar Bogdanović na online sastanku ministara kulture u organizaciji UNESCO

Ministar kulture i predsjednik Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Aleksandar Bogdanović učestvovaće na online sastanku ministara kulture koji UNESCO organizuje u srijedu, 22. aprila, na temu „Culture & COVID-19“.

21.04.2020.

Telegram saučešća ministra Bogdanovića povodom smrti Derviša Belog Selhanovića

Povodom smrti Derviša Belog Selhanovića, ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je telegram saučešća njegovoj porodici. „Iskreno žalim zbog smrti Derviša Belog Selhanovića, kulturnog poslenika, sportiste i istaknutog sportskog radnika. Njegov pregalački rad utkan je u temelje mnogih institucija kulture, počev od Republičkog centra za kulturu, Centra savremene umjetnosti Crne Gore, ZAMTES-a, do Centra za razvoj kulture manjina.

18.04.2020.

Ministar Bogdanović čestitao Uskrs pravoslavnim vjernicima: Najveći hrišćanski praznik neka podstakne duh sloge i zajedništva

Ministar Bogdanović čestitao Uskrs pravoslavnim vjernicima:  Najveći hrišćanski praznik neka podstakne duh sloge i zajedništva

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je čestitku sveštenstvu i vjernicima koji Uskrs slave prema Julijanskom kalendaru. „Pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori upućujem najbolje želje povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Uskrsa.

16.04.2020.

Dopuna vanrednog Javnog konkursa

Ministarstvo kulture u skladu sa propozicijama Javnog konkursa objavljenog 24.03.2020. godine na osnovu Zaključka Vlade Crne Gore od 20.03.2020. godine,za sufinansiranje aktivnosti iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva koji su u funkciji javnog interesa i zaštite socio-ekonomskih interesa nezaposlenih u oblasti kulture, kao i bioskopskih prikazivača/privrednih subjekata čija djelatnost je privremeno obustavljena, vrši DOPUNUJAVNOG KONKURSA

14.04.2020.

Jedanaesti godišnji konkurs UNESCO za finansiranje projekata iz Fonda za kulturnu raznolikost

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) objavila je jedanaesti konkurs za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (u daljem tekstu "IFCD"). Među mogućim korisnicima sredstava Fonda je i Crna Gora, kao članica Konvencije o zaštiti i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza. IFCD pruža podršku projektima koji vode ka strukturalnim promjenama kroz uvođenje i/ili izradu politika i strategija koje imaju direktan uticaj na stvaranje, proizvodnju, distribuciju i pristup raznolikosti kulturnih izraza,

11.04.2020.

Ministar Bogdanović čestitao Uskrs: Simbolika pobjede života neka bude izvor nade u bolje dane koji su pred nama

Ministar Bogdanović čestitao Uskrs: Simbolika pobjede  života neka bude izvor nade u bolje dane koji su pred nama

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je čestitku sveštenstvu i vjernicima koji Uskrs slave po Gregorijanskom kalendaru. „Svim vjernicima koji slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, upućujem srdačne čestitke u nadi da će blage dane provesti u radosti, miru i dobrom zdravlju.