Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

26.02.2020.

Министар Богдановић у Голубовцима: Сарадња усмјерена на заштиту и очување културне баштине

Министар Богдановић у Голубовцима: Сарадња усмјерена на заштиту и очување културне баштине Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у радној посјети Голубовцима, гдје је са предсједницом ове Градске општине Тањом Стајовић разговарао о досадашњој сарадњи и активностима које ће бити реализоване у ближој будућности. Министарство културе у протеклом периоду финансирало је и суфинансирало бројне пројекте из области заштите и очувања културних добара са територије Главног града, у оквиру које је и Градска општина Голубовци.

26.02.2020.

Министар Богдановић посјетио компанију „Амплитудо”: Снажна подршка креативним потенцијалима Црне Горе

Министар Богдановић посјетио компанију „Амплитудо”:  Снажна подршка креативним потенцијалима Црне Горе

Министар културе Александар Богдановић посјетио је данас компанију „Амплитудо“ гдје је са руководством разговарао о досадашњој подршци сектору креативних индустрија и будућим моделима сарадње. Истичући да „Амплитудо” представља позитиван примјер компаније у области иновација, програмирања и креативних индустрија не само када је ријеч о Црној Гори већ и знатно шире, министар Богдановић похвалио је активно учешће и запажено позиционирање ове компаније на све захтјевнијем међународном тржишту.

26.02.2020.

Министарство културе: Осуђујемо нови вандализам на Табији, апелујемо на грађане да не насиједају на провокације

Министарство културе осуђује наставак деструкције културних добара у Црној Гори, с обзиром на то да се у релативно кратком периоду други пут на мети вандала нашла Табија код Сутомора...

25.02.2020.

Креативна Црна Гора: Кроз пројекат „Синоним“ покренута серијска производња умјетничког накита

Креативна Црна Гора: Кроз пројекат „Синоним“ покренута серијска производња умјетничког накита

Друга година кампање „Живимо културу“, иза које стоји Министарство културе, ових дана биће настављена представљањем аутора и пројеката који су подржани на другом конкурсу, у оквиру програма „Креативна Црна Гора”. Након прошлогодишњих једанаест, ове године, кроз програм „Креативна Црна Гора”, Министарство културе подржало је још 13 пројеката из области креативних индустрија, чији су аутори млади ствараоци из наше државе. Израда производа већ је у току, а ускоро ће бити представљени на домаћем и иностраном тржишту.

25.02.2020.

Министар Богдановић-министар Адеми: Заштита културне баштине у фокусу сарадње

Министар Богдановић-министар Адеми: Заштита културне баштине у фокусу сарадње

Министар културе Александар Богдановић сусрео се данас са министром за дијаспору Републике Сјеверне Македоније и предсједником македонске Националне комисије за УНЕСЦО Едмондом Адемијем. На састанку је оцијењено да су везе између Црне Горе и Сјеверне Македоније традиционално добре и пријатељске, те да сарадњу треба додатно снажити кроз област културе, са посебним нагласком на заштиту баштине.

25.02.2020.

ЈАВНИ ПОЗИВ невладиним организацијама за предлагање члана у састав Савјета за управљање Подручјем Котора

На основу члана 79 Закона о државној управи („Службени лист ЦГ“, број 78/18), као и члана 9 Закона о заштити природног и културно-историјског подручја Котора („Сл. Лист ЦГ“, број 56/13, 13/18, 67/19), Министарство културе упућује ЈАВНИ ПОЗИВ невладиним организацијама за предлагање члана у састав Савјета за управљање Подручјем Котора Министарство културе позива невладине организације које се баве питањима из области од значаја за заштиту, очување, унапријеђење и одрживо коришћење, планирање и управљање, природним и културно-историјским вриједностима Котора, за састав Савјета за управљање Подручјем Котора.

25.02.2020.

Министар Богдановић за РТЦГ: Црна Гора је светиња свих нас

Министар Богдановић за РТЦГ: Црна Гора је светиња свих нас

„Заједничка светиња свих нас је Црна Гора. Вјерујем да из тог разлога има и оних који треба да размисле да ли се ових дана сви понашају у складу са тим“, поручио је министар културе Александар Богдановић током посјете сјеверу државе, одговарајући на питање новинара РТЦГ какав је став Владе поводом актуелне ситуације изазване усвајањем Закона о слободи вјероисповијести и бројних шпекулација да се њиме народу у Црној Гори одузимају светиње.

24.02.2020.

Министар Богдановић у Рожајама: Ганића кула примјер одговорног односа државе и добре сарадње са Исламском заједницом

Министар Богдановић у Рожајама: Ганића кула примјер одговорног односа државе и добре сарадње са Исламском заједницом

Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у радној посјети Рожајама, гдје је са предсједником општине Рахманом Хусовићем разговарао о реализованим пројектима и будућим облицима сарадње на више нивоа. Том приликом, министар Богдановић и предсједник Хусовић обишли су и симбол Рожаја - Ганића кулу, на којој се завршава прва фаза реконструкције...

24.02.2020.

Министар Богдановић у Мојковцу отворио модернизовани 3Д биоскоп: Савремена опрема као подстицај за још бољи рад

Министар Богдановић у Мојковцу отворио модернизовани 3Д биоскоп:  Савремена опрема као подстицај за још бољи рад

Министар културе Александар Богдановић данас је у Мојковцу отворио модернизовани 3Д биоскоп, који функционише у оквиру Центра за културу ,,Ненад Ракочевић“. Пројекат техничке модернизације биоскопске сале обухватио је и инсталирање 3Д опреме, а Министарство културе реализовало га је у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој у Црној Гори (УНДП) и Општином Мојковац...

21.02.2020.

Министар Богдановић за РТЦГ: Нулта стопа разумијевања за непоштовање историје, традиције и идентитета Црне Горе

Министар Богдановић за РТЦГ: Нулта стопа разумијевања за непоштовање историје, традиције и идентитета Црне Горе

Поводом вандалског скрнављења Табије из 19. вијека у Сутомору, министар културе Александар Богдановић казао је да догађаји које сада већ по обрасцу региструјемо у низу јасно указују да је вријеме да се запитамо да ли је све то тек пуки сплет случајности или је ријеч о организованим деструктивним акцијама...