Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

27.12.2019.

У Министарству културе представљена скулптура Димитрија Поповића “Омаж Леонарду да Винчију 1519-2019“

У Министарству културе представљена скулптура Димитрија Поповића “Омаж Леонарду да Винчију 1519-2019“ У Министарству културе вечерас је представљена скулптура Димитрија Поповића под називом “Омаж Леонарду да Винчију 1519-2019“. Тиме се и Црна Гора придружила обиљежавању пет вјекова од смрти Леонарда да Винчија, и то на крају године током које је низом програма обиљежена 140. годишњица успостављања дипломатских односа Црне Горе и Италије.

25.12.2019.

Потписани Уговори са корисницима средстава конкурса “Креативна Црна Гора” за 2019. годину

Потписани Уговори са корисницима средстава конкурса “Креативна Црна Гора” за 2019. годину

У Министарству културе је данас уприличено потписивање Уговора са добитницима средстава из Конкурса за суфинансирање пројеката и производа из области Креативних индустрија - Креативна Црна Гора: култура, имиџ, промоција. У свом обраћању министар културе Александар Богдановић нагласио је стални фокус Министарства на сектору креативних индустрија, као кључном ка успостављању савремене креативне заједнице која дјелује у домену иновативног стваралаштва:

24.12.2019.

Министар Богдановић честитао Божић по грегоријанском календару: Слога и уважавање основа су савремене Црне Горе

Министар културе Александар Богдановић упутио је данас честитку надбискупу барском и привременом управитељу Бискупије Котор монсињору Року Ђонлешају и свим вјерницима који славе Божић по грегоријанском календару. Божић је, како стоји у честитки, вријеме када се “подсјећамо толеранције и уважавања, као темељних вриједности на којима почива савремено црногорско друштво”.

23.12.2019.

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар културе Александар Богдановић одговарао је на данашњој сједници Скупштине Црне Горе на посланичка питања. На посланичко питање да ли је преусмјеравање средстава са рачуна институција културе на потрошачку јединицу Министарство културе резултирало немогућношћу реализације неких од планираних пројеката, министар Богдановић одговорио је одрично.

23.12.2019.

Одлука о суфинансирању пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања

На основу чл. 77 и 88 Закона о култури (“Сл. лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11, 40/11 и 38/12), а у вези са чл. 68 и 70, став 1 поменутог Закона, у циљу подстицаја и подршке развоју културе суфинансирањем пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања путем јавног конкурса и на основу приједлога стручне комисије, Министарство културе је донијело Одлуку о суфинансирању пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања.

22.12.2019.

Интересовање за копродукцију за снимање и израду анимираног филма

Интересовање за копродукцију за снимање и израду анимираног филма

Министар културе Александар Богдановић састао се данас са представницима продуцентске куће Викy’с ентертаинмент из Италије Алидом Валини, Ђованом Капуано и Давидом Леинардијем. Током разговора, више ријечи било је о потенцијалној сарадњи, при чему су саговорници из Италије нагласили како су заинтересовани за продукцију анимираног филма у Црној Гори.

21.12.2019.

Министар Богдановић: Допринос ДАНУ немјерљив у савременим црногорским оквирима

Министар културе Александар Богдановић упутио је честитку предсједнику Дукљанске академије наука и умјетности, Сретену Перовићу поводом двадесетогодишњице оснивања ДАНУ, у којој се наводи: “Са посебним задовољством желим Вам упутити срдачне честитке поводом двадесетогодишњице оснивања Дукљанске академије наука и умјетности.

18.12.2019.

Креативна Европа- објављен конкурс намијењен јачању културне сарадње у земљама Западног Балкана

Министарство културе информише да је Европска агенција за културу, образовање и аудиовизуелну дјелатност (ЕАЦЕА) објавила конкурс за пројекте културне сарадње у земљама Западног Балкана у оквиру програма Креативна Европа, потпрограм Култура.

18.12.2019.

У Подгорици откривен споменик црногорском господару Ивану Црнојевићу

У Подгорици откривен споменик црногорском господару Ивану Црнојевићу

У Подгорици је данас, у оквиру програма обиљежавања 19. децембра - Дана ослобођења Главног града, откривен споменик владару Ивану Црнојевићу. Споменик је лоциран у средишту града, недалеко од здања Гимназије “Слободан Шкеровић”, а током данашњег отварања присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић.

18.12.2019.

Представљени резултати подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране 2019.

Представљени резултати подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране 2019.

Представљање резултата подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране за 2019. годину, који заједнички спроводе Министарство културе и Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Факултетом ликовних умјетности Универзитета Црне Горе, одржано је данас у мултимедијалној сали Министарства културе. Овај подпрограм, који се већ трећу годину заредом реализује у оквиру Програма Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020, успјешно увезује креативну заједницу са пољопривредним произвођачима. Како је наглашено, од 2017-те године када је програм покренут, у свакој црногорској општини су одржане тематске радиониоце на којима су представљене могућности сарадње са креативним сектором у циљу брендирања вриједности Црне Горе као специфичне еколошке и кулинарске дестинације, у сврху јачања туристичких и културних потенцијала у производњи и очувању традиционалних производа и метода производње хране.