Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

27.12.2019.

U Ministarstvu kulture predstavljena skulptura Dimitrija Popovića “Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019“

U Ministarstvu kulture predstavljena skulptura Dimitrija Popovića “Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019“ U Ministarstvu kulture večeras je predstavljena skulptura Dimitrija Popovića pod nazivom “Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019“. Time se i Crna Gora pridružila obilježavanju pet vjekova od smrti Leonarda da Vinčija, i to na kraju godine tokom koje je nizom programa obilježena 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije.

25.12.2019.

Potpisani Ugovori sa korisnicima sredstava konkursa “Kreativna Crna Gora” za 2019. godinu

Potpisani Ugovori sa korisnicima sredstava konkursa “Kreativna Crna Gora” za 2019. godinu

U Ministarstvu kulture je danas upriličeno potpisivanje Ugovora sa dobitnicima sredstava iz Konkursa za sufinansiranje projekata i proizvoda iz oblasti Kreativnih industrija - Kreativna Crna Gora: kultura, imidž, promocija. U svom obraćanju ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je stalni fokus Ministarstva na sektoru kreativnih industrija, kao ključnom ka uspostavljanju savremene kreativne zajednice koja djeluje u domenu inovativnog stvaralaštva:

24.12.2019.

Ministar Bogdanović čestitao Božić po gregorijanskom kalendaru: Sloga i uvažavanje osnova su savremene Crne Gore

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku nadbiskupu barskom i privremenom upravitelju Biskupije Kotor monsinjoru Roku Đonlešaju i svim vjernicima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru. Božić je, kako stoji u čestitki, vrijeme kada se “podsjećamo tolerancije i uvažavanja, kao temeljnih vrijednosti na kojima počiva savremeno crnogorsko društvo”.

23.12.2019.

Ministar Bogdanović odgovarao na poslanička pitanja

Ministar Bogdanović odgovarao na poslanička pitanja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović odgovarao je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na poslanička pitanja. Na poslaničko pitanje da li je preusmjeravanje sredstava sa računa institucija kulture na potrošačku jedinicu Ministarstvo kulture rezultiralo nemogućnošću realizacije nekih od planiranih projekata, ministar Bogdanović odgovorio je odrično.

23.12.2019.

Odluka o sufinansiranju projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja

Na osnovu čl. 77 i 88 Zakona o kulturi (“Sl. list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11, 40/11 i 38/12), a u vezi sa čl. 68 i 70, stav 1 pomenutog Zakona, u cilju podsticaja i podrške razvoju kulture sufinansiranjem projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja putem javnog konkursa i na osnovu prijedloga stručne komisije, Ministarstvo kulture je donijelo Odluku o sufinansiranju projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja.

22.12.2019.

Interesovanje za koprodukciju za snimanje i izradu animiranog filma

Interesovanje za koprodukciju za snimanje i izradu animiranog filma

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa predstavnicima producentske kuće Viky’s entertainment iz Italije Alidom Valini, Đovanom Kapuano i Davidom Leinardijem. Tokom razgovora, više riječi bilo je o potencijalnoj saradnji, pri čemu su sagovornici iz Italije naglasili kako su zainteresovani za produkciju animiranog filma u Crnoj Gori.

21.12.2019.

Ministar Bogdanović: Doprinos DANU nemjerljiv u savremenim crnogorskim okvirima

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je čestitku predsjedniku Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Sretenu Peroviću povodom dvadesetogodišnjice osnivanja DANU, u kojoj se navodi: “Sa posebnim zadovoljstvom želim Vam uputiti srdačne čestitke povodom dvadesetogodišnjice osnivanja Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

18.12.2019.

Kreativna Evropa- objavljen konkurs namijenjen jačanju kulturne saradnje u zemljama Zapadnog Balkana

Ministarstvo kulture informiše da je Evropska agencija za kulturu, obrazovanje i audiovizuelnu djelatnost (EACEA) objavila konkurs za projekte kulturne saradnje u zemljama Zapadnog Balkana u okviru programa Kreativna Evropa, potprogram Kultura.

18.12.2019.

U Podgorici otkriven spomenik crnogorskom gospodaru Ivanu Crnojeviću

U Podgorici otkriven spomenik crnogorskom gospodaru Ivanu Crnojeviću

U Podgorici je danas, u okviru programa obilježavanja 19. decembra - Dana oslobođenja Glavnog grada, otkriven spomenik vladaru Ivanu Crnojeviću. Spomenik je lociran u središtu grada, nedaleko od zdanja Gimnazije “Slobodan Škerović”, a tokom današnjeg otvaranja prisutnima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

18.12.2019.

Predstavljeni rezultati podprograma Agro dizajn – crnogorska kultura hrane 2019.

Predstavljeni rezultati podprograma Agro dizajn – crnogorska kultura hrane 2019.

Predstavljanje rezultata podprograma Agro dizajn – crnogorska kultura hrane za 2019. godinu, koji zajednički sprovode Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, održano je danas u multimedijalnoj sali Ministarstva kulture. Ovaj podprogram, koji se već treću godinu zaredom realizuje u okviru Programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, uspješno uvezuje kreativnu zajednicu sa poljoprivrednim proizvođačima. Kako je naglašeno, od 2017-te godine kada je program pokrenut, u svakoj crnogorskoj opštini su održane tematske radionioce na kojima su predstavljene mogućnosti saradnje sa kreativnim sektorom u cilju brendiranja vrijednosti Crne Gore kao specifične ekološke i kulinarske destinacije, u svrhu jačanja turističkih i kulturnih potencijala u proizvodnji i očuvanju tradicionalnih proizvoda i metoda proizvodnje hrane.