Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

13.12.2019.

Реаговање поводом нетачних навода у новом броју недјељника “Монитор”

Поводом навода објављених у новом броју недјељника “Монитор”, у тексту “Ноћ министра Богдановића у римском хотелу коштала 1.600 еура”, Министарство културе обратило се реаговањем у којем су демантовани наводи аутора, које је изнио позивајући се на “поуздане изворе Монитора”. Прије свега, желимо истаћи да је ријеч о апсолутно нетачним подацима очигледно мотивисани, из само аутору познатих разлога, потребом за сензационализмом.

12.12.2019.

Одлука Комитета охрабрујућа за упис Бокељске морнарице у наредном номинационом циклусу

Одлука Комитета охрабрујућа за упис Бокељске морнарице у наредном номинационом циклусу

Међувладин комитет за нематеријалну културну баштину УНЕСЦО-а, који је протеклих дана засиједао у Боготи, уз присуство црногорске делегације коју је предводио министар културе Александар Богдановић, препознао је важност Бокељске морнарице и отворио могућност за њен упис на Листу заштићене нематеријалне баштине у наредном периоду...

05.12.2019.

Утврђен Приједлог закона о медијима: Нова рјешења усклађена са међународним стандардима

Утврђен Приједлог закона о медијима: Нова рјешења усклађена са међународним стандардима

Влада Црне Горе утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о медијима. Тим поводом, након сједнице, представницима медија обратио се министар културе Александар Богдановић који је истакао како је нови акт плод рада у којем су учествовали и представници медијске заједнице, цивилног сектора, академске заједнице, регулатора и саморегулатора, Синдиката медија, представника државних институција...

05.12.2019.

Раст буџета за културу:Средства за 10 одсто већа него ове године, институцијама културе 1,2 милиона еура више

Раст буџета за културу:Средства за 10 одсто већа него ове године, институцијама културе 1,2 милиона еура више

Влада Црне Горе ће сљедеће године за културу издвојити 10 одсто више средстава у односу на текућу, док ће подршка институцијама културе бити већа за 1,2 милиона еура у односу на 2019, саопштио је министар културе Александар Богдановић на данашњој сједници Одбора за просвјету, науку, културу и спорт у Скупштини Црне Горе.

05.12.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничко црногорско учешће на међународним манифестацијама и фестивалима у 2020. години

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује К О Н К У Р С за суфинансирање програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничко црногорско учешће на међународним манифестацијама и фестивалима у 2020. години Министарство културе суфинансираће у 2020. години реализацију програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничка и цјеловита презентација црногорске културе на референтним међународним манифестацијама и фестивалима.

05.12.2019.

К О Н К У Р С за реализацију програма “Развој културе на сјеверу” у 2020. години

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује К О Н К У Р С за реализацију програма “Развој културе на сјеверу” у 2020. години Министарство културе суфинансираће у 2020. години, у оквиру програма “Развој културе на сјеверу”:

05.12.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2020. години

Министарство културе Црне Горе, у складу са чл. 68 и чл. 70 ст. 1 Закона о култури („Сл.лист Црне Горе“, бр. 49/08, 16/11 и 38/12) објављује К О Н К У Р С за суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2020. години Министарство културе суфинансираће у 2020. години нове пројекте и програме из сљедећих области:

04.12.2019.

Одржана радионица на тему спровођења ревизије музејског материјала и музејске документације

Одржана радионица на тему спровођења ревизије музејског материјала и музејске документације

Радионица на тему Ревизија музејског материјала и музејске документације – примјена прописа одржана је 3. децембра, у организацији Министарства културе, на Цетињу. Министарство културе је у оквиру својих надлежности на спровођењу прописа из области културне баштине организовало радионицу са циљем да се на основу истраживачких налаза и прописаног поступка ревизије дође до релевантних података о броју и стању музејских предмета и музејске документације, са посебним акцентом на музејске предмете са статусом културно добро.

03.12.2019.

Почео Подгорица Филм Фестивал: Смотра која подстиче међународну културну сарадњу

Почео Подгорица Филм Фестивал: Смотра која подстиче међународну културну сарадњу

У Црногорском народном позоришту вечерас је отворено четврто издање Подгорица филм фестивала. Смотра коју, у сарадњи са Црногорском кинотеком, а уз подршку Министарства културе, организује НВУ “Подгорица филм фестивал” ове ће године трајати до осмог децембра и за то вријеме биће укупно приказано 27 остварења.

03.12.2019.

Обавјештење : Тендер за реконструкцију Зграде Затвора у Старом граду Котору за потребе креативног хаба са резиденцијама

Министарство културе расписује тендер за извођење радова на рестаурацији Зграде Затвора у Котору, а у оквиру реализације ИПА пројекта 3Ц “Прекогранична размјена са циљем развоја културе и креативних индустрија – 3Ц, број 354/ позив за тематске пројекте”, финансираног кроз Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Италија – Албанија – Црна Гора.