Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

13.12.2019.

Reagovanje povodom netačnih navoda u novom broju nedjeljnika “Monitor”

Povodom navoda objavljenih u novom broju nedjeljnika “Monitor”, u tekstu “Noć ministra Bogdanovića u rimskom hotelu koštala 1.600 eura”, Ministarstvo kulture obratilo se reagovanjem u kojem su demantovani navodi autora, koje je iznio pozivajući se na “pouzdane izvore Monitora”. Prije svega, želimo istaći da je riječ o apsolutno netačnim podacima očigledno motivisani, iz samo autoru poznatih razloga, potrebom za senzacionalizmom.

12.12.2019.

Odluka Komiteta ohrabrujuća za upis Bokeljske mornarice u narednom nominacionom ciklusu

Odluka Komiteta ohrabrujuća za upis Bokeljske mornarice u narednom nominacionom ciklusu

Međuvladin komitet za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a, koji je proteklih dana zasijedao u Bogoti, uz prisustvo crnogorske delegacije koju je predvodio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, prepoznao je važnost Bokeljske mornarice i otvorio mogućnost za njen upis na Listu zaštićene nematerijalne baštine u narednom periodu...

05.12.2019.

Utvrđen Prijedlog zakona o medijima: Nova rješenja usklađena sa međunarodnim standardima

Utvrđen Prijedlog zakona o medijima: Nova rješenja usklađena sa međunarodnim standardima

Vlada Crne Gore utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o medijima. Tim povodom, nakon sjednice, predstavnicima medija obratio se ministar kulture Aleksandar Bogdanović koji je istakao kako je novi akt plod rada u kojem su učestvovali i predstavnici medijske zajednice, civilnog sektora, akademske zajednice, regulatora i samoregulatora, Sindikata medija, predstavnika državnih institucija...

05.12.2019.

Rast budžeta za kulturu:Sredstva za 10 odsto veća nego ove godine, institucijama kulture 1,2 miliona eura više

Rast budžeta za kulturu:Sredstva za 10 odsto veća nego ove godine, institucijama kulture 1,2 miliona eura više

Vlada Crne Gore će sljedeće godine za kulturu izdvojiti 10 odsto više sredstava u odnosu na tekuću, dok će podrška institucijama kulture biti veća za 1,2 miliona eura u odnosu na 2019, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na današnjoj sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport u Skupštini Crne Gore.

05.12.2019.

K O N K U R S za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u 2020. godini

Ministarstvo kulture Crne Gore, u skladu sa čl. 68 i čl. 70 st. 1 Zakona o kulturi („Sl.list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12) objavljuje K O N K U R S za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u 2020. godini Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2020. godini realizaciju programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajednička i cjelovita prezentacija crnogorske kulture na referentnim međunarodnim manifestacijama i festivalima.

05.12.2019.

K O N K U R S za realizaciju programa “Razvoj kulture na sjeveru” u 2020. godini

Ministarstvo kulture Crne Gore, u skladu sa čl. 68 i čl. 70 st. 1 Zakona o kulturi („Sl.list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12) objavljuje K O N K U R S za realizaciju programa “Razvoj kulture na sjeveru” u 2020. godini Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2020. godini, u okviru programa “Razvoj kulture na sjeveru”:

05.12.2019.

K O N K U R S za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2020. godini

Ministarstvo kulture Crne Gore, u skladu sa čl. 68 i čl. 70 st. 1 Zakona o kulturi („Sl.list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12) objavljuje K O N K U R S za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2020. godini Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2020. godini nove projekte i programe iz sljedećih oblasti:

04.12.2019.

Održana radionica na temu sprovođenja revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije

Održana radionica na temu sprovođenja revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije

Radionica na temu Revizija muzejskog materijala i muzejske dokumentacije – primjena propisa održana je 3. decembra, u organizaciji Ministarstva kulture, na Cetinju. Ministarstvo kulture je u okviru svojih nadležnosti na sprovođenju propisa iz oblasti kulturne baštine organizovalo radionicu sa ciljem da se na osnovu istraživačkih nalaza i propisanog postupka revizije dođe do relevantnih podataka o broju i stanju muzejskih predmeta i muzejske dokumentacije, sa posebnim akcentom na muzejske predmete sa statusom kulturno dobro.

03.12.2019.

Počeo Podgorica Film Festival: Smotra koja podstiče međunarodnu kulturnu saradnju

Počeo Podgorica Film Festival: Smotra koja podstiče međunarodnu kulturnu saradnju

U Crnogorskom narodnom pozorištu večeras je otvoreno četvrto izdanje Podgorica film festivala. Smotra koju, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a uz podršku Ministarstva kulture, organizuje NVU “Podgorica film festival” ove će godine trajati do osmog decembra i za to vrijeme biće ukupno prikazano 27 ostvarenja.

03.12.2019.

Obavještenje : Tender za rekonstrukciju Zgrade Zatvora u Starom gradu Kotoru za potrebe kreativnog haba sa rezidencijama

Ministarstvo kulture raspisuje tender za izvođenje radova na restauraciji Zgrade Zatvora u Kotoru, a u okviru realizacije IPA projekta 3C “Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija – 3C, broj 354/ poziv za tematske projekte”, finansiranog kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.