Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Вијести

09.10.2020.

Потписан уговор о извођењу радова у оквиру комплекса Тамница Јусовача: Реконструкција културног добра у циљу успостављања Креативног хаба за развој ИЦТ

Потписан уговор о извођењу радова у оквиру комплекса Тамница Јусовача:  Реконструкција културног добра у циљу успостављања Креативног хаба за развој ИЦТ Уговор о реализацији капиталног пројекта који се односи на извођење радова у оквиру комплекса Тамница Јусовача у циљу успостављања Креативног хаба за развој ИЦТ-а данас су у Министарству културе потписали министар Александар Богдановић и градоначелник Подгорице Иван Вуковић. Пројекат ће бити реализован у партнерству Владе Црне Горе и Главног града, а обухватиће санацију, пренамјену и реконструкцију поменутог културног добра, у укупној вриједности од 1.950.000 еура.

09.10.2020.

РАСПОРЕД полагања стручних испита за обављање конзерваторске, музејске, библиотечке и архивске дјелатности

Министарство културе обавјештава кандидате за полагање стручног испита за обављање конзерваторске, музејске, библиотечке и архивске дјелатности да ће полагање бити одржано у згради Министарства културе, Ул. Његошева бр.83, Цетиње, од 12. до 23. октобра, са почетком у 9 часова.

05.10.2020.

Пријављивање за 93. награду Оскар у категорији за најбољи међународни филм (Интернатионал Феатуре Филм Аwард) за 2020. годину

Министарство културе упућује позив домаћим филмским продуцентима да до 1. новембра 2020. године пријаве филм (играни, документарни, анимирани - преко 40 минута) за избор црногорског кандидата за 93. награду Америчке академије филмске умјетности и науке – Оскар у категорији за најбољи међународни филм (Интернатионал Феатуре Филм Аwард) за 2020. годину

28.09.2020.

ПРОГРАМ - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2020

Министарство културе Црне Горе обиљежава Дане европске баштине 2020. године, кроз тему „Баштина и образовање“. Дани европске баштине базирани су на промоцији локалних вјештина, традиције, архитектуре и умјетности што чини заједничку европску баштину. Поводом Дана Европске баштине 2020, Министарство културе подржало је укупно 22 пројекта, који ће бити презентовани у периоду од 28.септембра до 2.октобра.

25.09.2020.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ о полагању стручног испита за конзерваторску, библиотечку, архивску и музејску дјелатност

Министарство културе обавјештава кандидате за полагање стручног испита за конзерваторску, библиотечку, архивску и музејску дјелатност да су одређени нови термини за полагање испита, који су били заказани за март и јун, а који су због епидемиолошке ситуације изазване пандемијом Цовид-19 морали бити одложени.

24.09.2020.

Одлука о додјели концесије за валоризацију непокретног културног добра "Тврђава Бесац" - Вирпазар, Општина Бар

На сједници од 30. јула 2020. године, Влада Црне Горе усвојила је Информацију о реализацији Јавног огласа за надметање у отвореном поступку давања концесије за валоризацију непокретног културног добра "Тврђава Бесац" - Вирпазар, Општина Бар и донијела Одлуку о додјели концесије за валоризацију непокретног културног добра ""Тврђава Бесац" - Вирпазар, Општина Бар.

24.09.2020.

Одлука о додјели концесије за валоризацију непокретног културног добра "Задужбина Љубатовића" - Општина Котор

На сједници од 30. јула 2020. године, Влада Црне Горе усвојила је Информацију о реализацији Јавног огласа за надметање у отвореном поступку давања концесије за валоризацију непокретног културног добра "Задужбина Љубатовића" - Општина Котор и донијела Одлуку о додјели концесије за валоризацију непокретног културног добра "Задужбина Љубатовића" - Општина Котор.

21.09.2020.

Телеграм саучешћа министра Богдановића поводом смрти Радомира Пула Миловића

Поводом смрти продуцента Радомира Пула Миловића, министар културе Александар Богдановић упутио је његовој породици телеграм саучешћа, у којем се наводи: „Жалим због смрти уваженог Пула Миловића, који је својим ауторитетом, прегалаштвом и вишедеценијским радом у домену телевизијске, филмске и позоришне продукције оставио неизбрисив траг на црногорској културној сцени. Његова посвећеност, племенитост и професионализам остају нам као узорити модели естетске и етичке досљедности.

17.09.2020.

Министарство културе: Надлежне институције да реагују против јавних манифеста мржње усмјерених против црногорских новинара и медија

Гушење слободе говора, пријетње гашењем медија, позивање на затварање новинара, дио су неке нове реалности у Црној Гори. Обзорје епохе једноумља, у којој не смије бити мјеста за другачије већ је почело, а нетолеранција и прогон, изузев неистомишљеника, сада је реалност и у случају када се некоме не допада ни начин вођења програмских садржаја. И то, како смо чули, је по новом 'праву' злочин за затвор.

11.09.2020.

Министар Богдановић за ЦДМ: Амфилохије и његови партнери да не узбуркавају страсти у граду који је симбол и Црне Горе и њеног идентитета

Министар Богдановић за ЦДМ: Амфилохије и његови партнери да не  узбуркавају страсти у граду који је симбол и Црне Горе и њеног идентитета

Поводом најаве митрополита СПЦ у Црној Гори Амфилохија о градњи цркве Свете Тројице на Цетињу, министар културе Александар Богдановић за ЦДМ је оцијенио да, дубоко газећи стазама политике и национализма, Српска православна црква у Црној Гори наставља са провокацијама.