Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

15.10.2020.

KONKURS za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2021. godini

Pozivaju se zainteresovani subjekti da podnesu prijave na Konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2021. godini (u daljem tekstu: Konkurs), kojim mogu doprinijeti ostvarivanju javnog interesa kroz realizaciju projekata iz oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine.

09.10.2020.

Potpisan ugovor o izvođenju radova u okviru kompleksa Tamnica Jusovača: Rekonstrukcija kulturnog dobra u cilju uspostavljanja Kreativnog haba za razvoj ICT

Potpisan ugovor o izvođenju radova u okviru kompleksa Tamnica Jusovača:  Rekonstrukcija kulturnog dobra u cilju uspostavljanja Kreativnog haba za razvoj ICT

Ugovor o realizaciji kapitalnog projekta koji se odnosi na izvođenje radova u okviru kompleksa Tamnica Jusovača u cilju uspostavljanja Kreativnog haba za razvoj ICT-a danas su u Ministarstvu kulture potpisali ministar Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. Projekat će biti realizovan u partnerstvu Vlade Crne Gore i Glavnog grada, a obuhvatiće sanaciju, prenamjenu i rekonstrukciju pomenutog kulturnog dobra, u ukupnoj vrijednosti od 1.950.000 eura.

09.10.2020.

RASPORED polaganja stručnih ispita za obavljanje konzervatorske, muzejske, bibliotečke i arhivske djelatnosti

Ministarstvo kulture obavještava kandidate za polaganje stručnog ispita za obavljanje konzervatorske, muzejske, bibliotečke i arhivske djelatnosti da će polaganje biti održano u zgradi Ministarstva kulture, Ul. Njegoševa br.83, Cetinje, od 12. do 23. oktobra, sa početkom u 9 časova.

05.10.2020.

Prijavljivanje za 93. nagradu Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) za 2020. godinu

Ministarstvo kulture upućuje poziv domaćim filmskim producentima da do 1. novembra 2020. godine prijave film (igrani, dokumentarni, animirani - preko 40 minuta) za izbor crnogorskog kandidata za 93. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) za 2020. godinu

28.09.2020.

PROGRAM - DANI EVROPSKE BAŠTINE 2020

Ministarstvo kulture Crne Gore obilježava Dane evropske baštine 2020. godine, kroz temu „Baština i obrazovanje“. Dani evropske baštine bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti što čini zajedničku evropsku baštinu. Povodom Dana Evropske baštine 2020, Ministarstvo kulture podržalo je ukupno 22 projekta, koji će biti prezentovani u periodu od 28.septembra do 2.oktobra.

25.09.2020.

OBAVJEŠTENJE o polaganju stručnog ispita za konzervatorsku, bibliotečku, arhivsku i muzejsku djelatnost

Ministarstvo kulture obavještava kandidate za polaganje stručnog ispita za konzervatorsku, bibliotečku, arhivsku i muzejsku djelatnost da su određeni novi termini za polaganje ispita, koji su bili zakazani za mart i jun, a koji su zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom Covid-19 morali biti odloženi.

24.09.2020.

Odluka o dodjeli koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra "Tvrđava Besac" - Virpazar, Opština Bar

Na sjednici od 30. jula 2020. godine, Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o realizaciji Javnog oglasa za nadmetanje u otvorenom postupku davanja koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra "Tvrđava Besac" - Virpazar, Opština Bar i donijela Odluku o dodjeli koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra ""Tvrđava Besac" - Virpazar, Opština Bar.

24.09.2020.

Odluka o dodjeli koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra "Zadužbina Ljubatovića" - Opština Kotor

Na sjednici od 30. jula 2020. godine, Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o realizaciji Javnog oglasa za nadmetanje u otvorenom postupku davanja koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra "Zadužbina Ljubatovića" - Opština Kotor i donijela Odluku o dodjeli koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra "Zadužbina Ljubatovića" - Opština Kotor.

21.09.2020.

Telegram saučešća ministra Bogdanovića povodom smrti Radomira Pula Milovića

Povodom smrti producenta Radomira Pula Milovića, ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je njegovoj porodici telegram saučešća, u kojem se navodi: „Žalim zbog smrti uvaženog Pula Milovića, koji je svojim autoritetom, pregalaštvom i višedecenijskim radom u domenu televizijske, filmske i pozorišne produkcije ostavio neizbrisiv trag na crnogorskoj kulturnoj sceni. Njegova posvećenost, plemenitost i profesionalizam ostaju nam kao uzoriti modeli estetske i etičke dosljednosti.

17.09.2020.

Ministarstvo kulture: Nadležne institucije da reaguju protiv javnih manifesta mržnje usmjerenih protiv crnogorskih novinara i medija

Gušenje slobode govora, prijetnje gašenjem medija, pozivanje na zatvaranje novinara, dio su neke nove realnosti u Crnoj Gori. Obzorje epohe jednoumlja, u kojoj ne smije biti mjesta za drugačije već je počelo, a netolerancija i progon, izuzev neistomišljenika, sada je realnost i u slučaju kada se nekome ne dopada ni način vođenja programskih sadržaja. I to, kako smo čuli, je po novom 'pravu' zločin za zatvor.